İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda 8ı ilin valileri, Tarım İl Müdürleri ile Sağlık İl Müdürlerini bilgilendirme amacıyla düzenlenen "Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Sağl

BELGİN TORAMAN ANKARA / İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda 8ı ilin valileri, Tarım İl Müdürleri ile Sağlık İl Müdürlerini bilgilendirme amacıyla düzenlenen "Kuş Gribi Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kuş gribi konusunda AKP Hükümetinin mükemmel bir sınav verdiğini savundu.

Kuş gribiyle mücadelede konusunda koordinasyon sağlanması, orta ve uzun vadeli ihtiyaçların belirlenmesinin hedeflendiği toplantı Dedeman Otel'de düzenlendi. Zirveye Sağlık Bakanı Recep Ak-dağ'ın yanı sıra Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker katıldı. Toplantıda kuş gribi salgınının üç halkadan oluşan bir zincir olduğunu söyleyen Akdağ "Birinci halkada hastalığı yayıcı kanatlı yabani hayvanlar, ikinci halkada onlardan virüs kapan evcil kanadı hayvanlar, üçüncü halkada ise insanlar var. İnsanların kuş gribi virüsünü alması için mutlaka kanadı hayvanlarla yakın temasta bulunmaları gerekiyor, aksi takdirde zaten virüs kapmaları mümkün değil" dedi.

Akdağ, "Zamanında tedbir almamış olsaydık meselenin boyutları çok daha vahim olurdu. Gereken önlemleri zamanında aldık. Panik ve organizasyon bozukluğu nedeniyle yanlış yapılan hiçbir iş olmadı. Tabi ki başta bazı aksaklıklar oldu. Ancak bu küçük aksaklıkları genele mal etmek doğru değil. Hükümet mükemmel bir sınav vermiştir. Sorunlara acil ve doğru müdahaleler yapmıştır"

'TEK SORUMLU TARIM BAKANLIĞI DEĞİL'
Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, tavuk vebası (kuş gribi) hastalığı ile mücadelenin, sadece Tarım ve Köyişleri Bakanlığı personeli ile yapılamayacak kadar kapsamlı bir konu olduğunu söyledi. Eker bu arada, "kapalı rejimle yönetilen bazı komşu ülkelerde hastalık olduğunu, gayri resmi olarak biliyoruz" dedi. Eker, Türkiye'nin kuş gribi hastalığı görülen 25. ülke olduğunu, bu ülkelerin hastalığın varlığını gizlediğini savundu.

Hastalıkla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Eker, ülke genelinde hastalığın tanıtımı amacıyla broşürler, afişler dağıtıldığını, yarış atları dışında diğer tek tırnaklı hayvanların naklinin ikinci bir emre kadar durdurulduğunu hatırlattı. Pazarlarda kanatlı hayvan satışının yasaklandığını, bu tedbirlerin önemli bir kısmının Manyas'taki olaydan sonra yürürlüğe konduğunu anlatan Eker, vahilerin ve belediyelerin bu tedbirin uygulanması konusunda çok sıkı davranması gerektiğini de vurguladı.

'ÖLÜMLERİN HEPSİ KUŞ GRİBİNDEN DEĞİL
Eker, bütün hayvan ölümlerinin kuş gribinden kaynaklanmadığını iddia ederek, hastalıkla mücadele gereğini göz önünde bulundurarak ölümleri bu yönde değerlendirdiklerini söyledi. İtlaf ve imha çalışması yapanların eğitiminin önemine de işaret eden Bakan Eker, "Kars'ta yaşanan yanlış, hiç kimsenin tasvip etmediği ve etmeyeceği itlaf örneği, ülkemize zarar vermiştir. Çünkü uluslararası televizyonlar, o görüntüyü kullandı..." dedi.

Bu hastalığın, kanadı hayvanlar yanı sıra tek tırnaklı hayvanlar ile domuzlarda da görülebildiğine işaret eden Bakan Eker, "Bu nedenle öncelikle domuz işletmesi olan illerin valilerinden rica ediyorum; bu illerdeki çiftliklerle ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor" dedi. Eker, şöyle devam etti:

"Kuş gribi nedeniyle kanatlı eti ve yumurta tüketimi devam etmezse, zaten yeterli olmayan protein ihtiyacı halk sağlığını başka şekilde tehdit edecek. Bu nedenle, kontrolden geçmiş kümes hayvanlarının eti ve yumurtasının tüketilmesi insan sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Bu, kanatlı sektörünün devamı için değil, sağlık için çok önemli."

Toplantıda konuşan Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe de virüsün kanatlılardan kaynaklandığını fakat bunun kuş, kanatlı, yaban hayatı düşmanlığına dönüşmemesi gerektiğini söyleyerek, hayvan itlafının yalnızca görevliler tarafından yapılması gerektiğini belirtti. Pepe, itlaf sonrası dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

■ Çukurların açılacağı yerde yeraltı suyu en az 5 metre derinlikte olmalı,

■ Ölü hayvanlar iki kat torba içinden en az 2 metre derine gömülmeli,

■ Çalışanların elbiseleri gömülebileceği gibi çöp depolama, tıbbi atık tesislerinde, çimento ve kireç fabrikalarında yakılabilir,

■ Üstü kapatılan çukurlar 3 ay sıkıştırılmamalı,

■ Hayvan ölüleri yakılmamalı.

Muhammet Özcan iyileşiyor
VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kevser Onbaşı, hastanelerinde "kuş gribi" şüphesiyle tedavi gören 5 yaşındaki Muhammet Özcan'ın sağlık durumunun iyiye gittiğini söyledi. Hastanelerine bugüne kadar 552 kişinin "kuş gribi" şüphesiyle başvurduğunu belirten Onbaşı, 114 kişinin ayakta koruyucu tedavi aldığını ifade ederek, "20'si çocuk 28 kişi hastanemizde tedavi gördü. Şu ana kadar 76 hasta taburcu edildi. Hastanemizde bulunan Muhammet Özcan'ın sağlık durumunda iyileşmeler gözlüyoruz, ancak akciğerindeki enfeksiyon halen devam ediyor" dedi.