Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'ye Rus S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle yaşanan sorunları diyalog yoluyla çözme çağrısı yaptı. Akar, Rusya ile de ikinci parti S-400’ler için görüşmeler yapıldığını yineledi.

Hulusi Akar’dan ABD’ye S-400 mesajı: Geriye dönmek sorunlu bir durum, diyalogla çözelim

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’da yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek ABD ile süren S-400 anlaşmazlığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Akar, Türkiye'nin artan riskler karşısında hava savunma ihtiyacının ortaya çıktığını ABD'den Patriot'u ve Fransa-İtalya yapımı SAMP-T'yi almak istediğini ancak bunun mümkün olmaması nedeniyle S-400'ün temini yoluna gidildiği yönündeki görüşünü yineledi.

“Geldiğimiz noktadan geriye dönmek son derece sorunlu bir durum” diyen Akar, ABD’ye “Yaptırım gibi tehdit edici bir dilden uzaklaşmaya davet ediyoruz" diye seslendi.

"Sorunlara diyalog yoluyla çözüm bulunmasını istiyoruz" diyen Akar "ABD tarafı çözüm bulmak istiyorsa, çözüm teknik düzeyde çalışmalar yaparak bulunabilir" diye konuştu. Akar "Diyalog olmadan yaptırım gibi şeylerle, tehditkâr dille bir yere varılması mümkün değildir” dedi.

İKİNCİ PARTİ S-400'LER

Akar basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 savunma sistemleri alımı konusunda da görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Rusya’nın askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS’nin başkanı Dmitriy Şugayev, 2020’nin Haziran ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ikinci bir S-400 savunma sistemi satışı yapılması üstüne yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını, Ankara’nın nihai kararını beklediklerini söylemişti.

2020’nin Ağustos sonunda açıklama yapan Rus devlet silah ihracat şirketi Rosoboronexport’un Başkanı Aleksandr Miheyev ise, Türkiye’ye S-400 sevkiyatına yönelik ikinci anlaşmanın imzalandığını, ancak Moskova ve Ankara’nın anlaşmanın uygulanmasına yönelik mali modeli görüştüklerini belirtmişti.

‘F-35’E DÖNMEK İSTİYORUZ’

Türkiye'nin ortağı olduğu F-35 programına dönmek istediğini söyleyen Akar, "F-35 için ciddi zaman ve enerji harcandı. Bunun durdurulması ciddi sorun. Güven bunalımı çok daha tahripkar olabiliyor. Bu nesilden nesile gidebiliyor, buna engel olmak lazım. Bu kadar riskin olduğu ortamda birlikteliğin tahrip edilmemesi, zarar görmemesi lazım" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD geçen yılın aralık ayında Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması nedeniyle Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı'na yaptırım uygulama kararı almıştı.

Söz konusu yaptırım, Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığına (SSB) yapılacak tüm Amerikan ihracatının yasaklanmasını, SSB Başkanı İsmail Demir ile üç çalışanın hesaplarının dondurulması ve vize sınırlaması getirilmesini içeriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Rus hava savunma sistemleri Türk toprakları üzerinde bulunduğu sürece yaptırımların kalkmayacağını açıklamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Aralık ayı sonunda yaptığı yıl sonu basın bilgilendirme toplantısında S-400 yaptırımları konusunda Türkiye ile ABD arasında teknik seviyede ortak çalışma grubu kurulacağını söylemişti.

Kaynak: DW Türkçe, Reuters, Sputnik