CHP, TBMM Başkanı Kahraman’ın içtüzük değişikliği gündemi ile siyasi partilere yaptığı görüşme çağrısına vereceği yanıtı MYK toplantısında kararlaştıracak. CHP’nin gündeminde boykot var

‘İçtüzük oyunu’nu boykot gündemde

NURCAN GÖKDEMİR

AKP, yeni Anayasa’nın altı ay içinde yapılmasını zorunlu kıldığı İçtüzük değişikliği için TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın grup başkanlarına yaptığı görüşme çağrısıyla süreci başlattı. Anamuhalefet partisi CHP’nin tutumunu MYK toplantısında belirleyeceği, toplantıdan görüşmelere katılmama kararının çıkabileceği öğrenildi.

CHP Merkez Yürütme Kurulu bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapacağı toplantıda, TBMM Başkanı Kahraman’ın içtüzük değişikliği için yarına yaptığı görüşme çağrısını tartışacak. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir mektupla muhalefetin sesini kısmaya yönelik düzenlemelere destek verilmeyeceğini, Kahraman’a iletebileceği bildirildi. Ancak, bazı MYK üyelerinin CHP’nin çalışmalara katılarak, AKP’nin tutumunun teşhir edilmesini ve doğruların dile getirilmesini savunduğu da öğrenildi.

HDP’den “Taslakla gelmesinler”

HDP, yarınki toplantıya katılması için İdare Amiri Sırrı Süreyya Önder’i görevlendirdi. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, BirGün’e, “Ne diyeceklerini görmeden bir karar vermeyiz. Ancak tek koşulumuz şu ki taslakla gelmesinler, her partinin eşit olarak temsil edildiği bir komisyon kurulsun ve o komisyon değişiklik üzerinde çalışsın” dedi.

MHP desteğe devam

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin öncelikle liderlerin bir araya gelmesini sonuca ulaşma açısından “hem erken hem de mantıksız” bulduğunu açıklamasına karşın Anayasa değişikliğinde olduğu gibi içtüzük için de iktidar partisine destek vermesine kesin gözüyle bakılıyor.

Muhalefete ‘söz söyleme yasağı’

Edinilen bilgiye göre, AKP göstermelik uzlaşma arayışından sonra daha önce hazırladığı ve iktidarın muhalefeti etkisiz kılarak yasama çalışmalarını istediği gibi yürütebilmesini sağlamaya yönelik teklifini Meclis’ten geçirmeye hazırlanıyor.

AKP’nin “sağlıklı, verimli bir çalışma ortamının sağlanabilmesi ve egemenlik enerjisinin, demokratik muhalefet hakkına saygılı ve zaman savurganlığına yer vermeyecek şekilde kullanılması” gerekçesine dayandıracağı bildirilen teklifte yer alması beklenen düzenlemelerden bazıları şöyle:

»TBMM gündemini belirleyen Danışma Kurulu önerileri görüşmeye açılmadan oylanacak, grup önerilerinde ise sadece önerge sahibi partinin temsilcisi beş dakikalık bir süreyle konuşacak.

»Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu kaldırılacak.

»Muhalefetin engelleme amacıyla çok sayıda milletvekili ile komisyon toplantılarını tıkamasının önüne geçmek için söz alma önceliği komisyon üyelerini verilecek.

»Muhalefetin tasarı ve teklifler üzerinde verecekleri önergeler “her milletvekili için bir önerge” ile sınırlandırılacak.

»Muhalefetin Genel Kurul’da çoğunluğun bulunup bulunmadığını tespit amacıyla yoklama isteme hakkı kaldırılacak.

»Bir milletvekilinin karar yeter sayısı bulunup bulunmadığını istemesini engellemek için “15 milletvekili karar yeter sayısı olup olmadığının tespitini isteyebilir” hükmü getirilecek.

»Milletvekillerinin yerinden konuşmasına bir dakika süreyle izin verilecek.

»Daha çok muhalefetin kullandığı genel görüşme ve meclis araştırması açılması istemlerine ilişkin önergeler Genel Kurul’da okunmayacak, önerge özeti dağıtılacak.

Konuşma yasağı

Milletvekillerine uygulanacak cezalar arasına “Söz söyleme cezası” da eklenecek. Böylelikle oturumu yöneten başkan “Söz kesmek, sükûneti ve çalışma düzenini bozmak, şahsiyatla uğraşmak” suçlarını işlediği iddia edilen milletvekillerine “söz söylememe” cezası verecek.

“Fiili saldırıda bulunmak” nedeniyle Meclis’ten geçici çıkarma cezasına çarptırılan milletvekilinin bir aylık ödenek ve yolluğunun üçte biri de kesilecek.