İdlib’ten kaçan  120 bin kişi sınırda

Rusya destekli Suriye ordusunun cihatçıların elindeki İdlib’in güneydoğusuna yönelik operasyonlarının artırması nedeniyle bölgeden kaçanların sayısı her geçen gün artıyor. Son bir haftada yaklaşık 120 bin Suriyelinin eşyalarını da taşıdıkları uzun araç konvoylarıyla Türkiye sınırına yakın bölgelere göç ettiği belirtildi. Yerleşecek mekan bulamayan çok sayıda kişi sınıra yakın yerlerdeki tarım arazilerine çadır kurmaya başladı. Kaçanların büyük bir çoğunluğu Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine göç ederken, bazıları da Türkiye sınırına yakın arazilerde çadır kurmaya başladı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) İdlib’e destek gönderme kararı aldı. İdlib’deki cihatçıların kurduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi de (UKC) tüm savaşçılarını direnmek için İdlib’’in güneyine davet etti. Suriye ordusuna bağlı birlikler, Maaret el Numan ilçesi yakınlarındaki TSK gözlem noktasını kuşatma altına almış durumda. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdel Rahman’ın aktardığı bu iddialar hakkında henüz Ankara’dan bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin bölgede, 2018 yılının Eylül ayında Rusya ile yapılan anlaşma gereği, Esad güçlerinin ilerlemesini engellemek için oluşturduğu 12 adet gözlem noktası bulunuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise sığınmacıların içinde bulunduğu koşullara dikkat çekerek, çatışmaların derhal durdurulmasını talep etti. BM Sözcüsü Stephane Dujarric, konu ile ilgili açıklamasında, “Genel Sekreter tüm taraflara, sivilleri koruma görevlerini hatırlatıyor” dedi. Türkiye heyeti konuyu Rus yetkililerle görüşmek için Pazartesi günü Rusya’ya gitmişti.