İfade özgürlüğünü yasaklamak insan haklarına baskıdır

Onur Cem Doğan

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde ‘İnsan Hakları Panoraması’ başlıklı panel düzenledi. Panelde Cumartesi Anneleri, LGBTİ+ hakları, hapishaneler, mülteciler gibi konular tartışıldı. Açılış konuşmasını yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, hak ihlallerin OHAL sonrasında daha sık yaşandığını kaydetti. Yoleri, “Her türlü ifade özgürlüğünün yasaklanması ve cezalandırılması insan haklarının baskı altına aldığının göstergesidir” dedi. Panele Cumartesi Anneleri’ni temsilen katılan İkbal Eren, abisi Hayrettin Eren’in 1980’de devlet eliyle kaybedildiğini hatırlattı.

İktidarların yasaları keyfi uyguladığını ve bu nedenle insanların yaşam haklarının elinden alındığının altını çizen Eren, “Yıllarca kayıplarınızın arkasından yas tutuyorsunuz, öldükten sonra ritüellerinizi yerine getiremiyorsunuz, yasalar lehinize işletilmiyor, devlet büyüklerinden sürekli hakaretler işitiyorsunuz” diye konuştu.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) görevinden ihraç edilen akademisyen Kenan Güngör ise KHK'ler ve güvenlik soruşturmalarıyla insanların işlerinden olduğunu veya işe alınmadıklarına dikkat çekti.