İhalelerde lira dönemine geçiş kararından 3 gün önce 3'üncü Havalimanı metro ihalesi AKP döneminin 'gözde' şirketlerinden Kolin-Şenbay ortaklığına 1 milyar avroya verildi

İhalede TL'ye geçişte 'manidar' zamanlama

SEBAHAT KARAKOYUN / sebahatkarakoyun@birgun.net
@ssenyaprak

Dövizdeki rekor yükselişi ve giderek derinleşen ekonomik krizi darbe girişimiyle ilişkilendirerek sorumluluktan kurtulmaya çalışan AKP'nin ihalelerde TL'ye geçme kararı almadan bir kaç gün önce yapılan yaklaşık 1 milyar avroluk rekor ihale AKP iktidarlarının "gözde" şirketlerinin oluşturduğu ortaklıkta kaldı.

Yeni havalimanını Şişli-Gayrettepe'ye bağlayacak raylı sistem ihalesi kısa süre önce sonuçlandı. Bedeli 999 milyon 769 bin 962 avro olan ihaleyi AKP iktidarı döneminin parlayan şirketleri Kolin-Şenbay ortaklığı kazandı.

Yandaş basının "dev proje" olarak duyurduğu 36 kilometre uzunluğundaki Gayrettepe-Yeni Havalimanı raylı sistem hattının 3'üncü Havalimanı'nın ilk etabına yetiştirilerek Şubat 2018'de açılması planlanıyor.

Rekor ihale bitti, yönetmelik değişti

TL'nin dolar ve avro karşısındaki değer kaybı son bir ayda hızla artarken, Saray ve hükümet birbiri ardına "meydan okuyan" açıklamaların yanısıra dövizi frenlemeye yönelik önerilerde de bulundu. İktidar kanadından birbiri ardına "İhalelerde TL'ye geçeriz" açıklamaları yapılırken, beklenen hamle, "dövizle rekor ihaleden" sonra geldi.

3. Havalimanı metro ihalesinden üç gün sonra, 29 Kasım'da Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihalelerde yalnızca TL üzerinden teklif alınması ve sözleşme yapılmasını öngören yönetmelik değişikliği yapıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe, "Yürürlük tarihinden önceki ihalelerin kapsam dışı olduğu"na ilişkin bir geçici madde eklenmesi de unutulmadı.

Hızla büyüyen şirketler

Dövizle son ihaleyi alan ortaklığı oluşturan Kolin'in ismi elektrik dağıtım şirketleriyle ilgili özelleştirme ihalelerinde öne çıkmaya başladı. Kolin-Limak-Cengiz konsorsiyumu 10 milyona yakın tüketiciye elektrik satacak işlere girip 4 büyük bölgenin ihalesini kazandı. Kolin, Manisa’nın Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde termik santral yapımı için 6 bin zeytin ağacının sökülmesi nedeniyle kamuoyunda büyük tepki çekti.

Kolin'le birlikte ihaleyi üstlenen Şenbay İnşaat da son dönemin öne çıkan şirketlerinden olan ve Başbakan Binali Yıldırım'a yakınlığıyla bilinen Bayburt Grup'a bağlı şirketlerden biri. Kartal-Kaynarca metro hattı, Kars- Tiflis Demiryolu, Kop Dağı Tüneli Geçişi, Çankırı-Ankara yolu inşaatı bu şirketin üstlendiği projelerden bir kaçı.