İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’nin OHAL yönetimini de aşan bir sıkıyönetimi yaşadığını bildirerek, tutuklu ve gözaltında bulunan İHD üyeleri ve yöneticilerinin serbest bırakılmasını istedi

İHD: Sıkıyönetimi yaşıyoruz

BirGün/Ankara

İnsan Hakları Derneği (İHD)Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan tutuklu ve gözaltında olan İHD yöneticileri ve üyeleri için bir basın toplantısı düzenledi.

İHD yöneticileri ve üyeleri üzerindeki baskıların kaygı verici olduğu belirten Türkdoğan, Türkiye’nin OHAL yönetimini de aşan bir sıkıyönetim içerisinde bulunduğunu söyledi. Tutuklu olan İHD Şırnak Şube Başkanı Emirhan Uysal’a yöneltilen suçlamalar arasında Roboski ve Suruç Katliamı’nı protesto eden basın açıklamalarına katılmak olduğunu belirten Türkdoğan, hükümetin hukuka aykırı bir şekilde İHD yöneticilerini suçladığını söyledi. Ayrıca İHD Mardin Şubesi yöneticilerinden Fevzi Adsız, Seher Acay ve Ziya Baği’nin de aralarında bulunduğu 9 üye ile İHD Ankara Şubesi yöneticisi Barbaros Hayrettin Yılmaz ve 3 üyenin gözaltında bulunduğunu belirten Türkdoğan, üye ve yöneticilerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

“Hakkını aramak şikayet sayılıyor”
Türkdoğan, Anayasa’nın 90’ncı maddesi uyarınca Türkiye’nin uluslararası sözleşmelere uyma yükümlüğü bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin devam eden otoriter yönetim anlayışıyla hızla yalnızlaşmaya devam ettiğini belirtti. AKP Hükümeti’nin BM ve AGİT Dublin Bildirgesi’ne uymadığını ifade eden Türkdoğan “Bize şikayetçi diyorlar. Bildirgelere uymayarak kendilerini şikayet etmiş oluyorlar. Biz hakkını arayan insan hakları savunucularıyız. Maalesef hakkını aramak şikayet sayılıyor” dedi. Türkdoğan, baskıları kabul etmeyeceklerini ve mücadelelerini uluslararası kamuoyuna taşıyacaklarını bildirdi.