KHK'yle ihraç edilmesinin ardından sınava girip eskiden görev yaptığı okula öğrenci olarak geri dönen akademisyen Cenk Yiğiter'in öğrencilik hakkı, Ankara Üniversitesi yönetmeliğinde yapılan değişiklikle engellendi.

İhraç edildiği okula öğrenci olarak dönen akademisyene yönetmelik engeli

KHK ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden ihraç edilen akademisyen Cenk Yiğiter, sınavda AÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü kazanmıştı. Ancak üniversitenin yönetmeliğinde yapılan bir değişiklikle Yiğiter'in öğrenci olması da engellenmiş oldu.

Ankara Üniversitesi ise Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde değişikliğe gitti ve kayıt işlemleri için geçerli olan yönetmeliğin 5. maddesinin 7. bendine “Üniversiteye kayıt hakkı kazanan adayların yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almamış veya herhangi bir nedenle kamu görevinden çıkarılmamış olması gerekir” cümlesini ekledi.

Bu madde sonucunda Cenk Yiğiter, girmeye hak kazandığı üniversitede öğrenim göremeyecek. Yiğiter, konuyla ilgili “Bir caniye, hüküm giymiş bir suçluya dahi uygulanan temel bir hak KHK ile ihraç edilen bana uygulanmıyor. O zaman artık ben insan değilim.” dedi.

“MECLİSİN YAPABİLECEĞİ DÜZENLEMEYİ, ERKAN İBİŞ YAPIYOR”

Yiğiter, yönetmeliğin değiştirildiği tarihe vurgu yaptı, kendisine yönelik özel eklendiğini savundu ve “Bu konu eğitim öğretim hakkıyla ilgili. Bir cani düşünün veya insanlık suçlusu düşünün. Hakkında verilmiş kesinleşmiş hüküm dahi olsa Ankara Üniversitesi’nde öğrenci olabilir. Kazansa gelip kayıt olabilir. Bizim böyle öğrencimiz de oldu. Bir caniye dahi uygulanan temel bir hak KHK ile ihraç edilen bize uygulanmıyor. O zaman artık ben insan değilim.” dedi.

Hukuken de durumu değerlendiren Yiğiter, "Resmi Gazete, Erkan İbiş’in blog sitesine döndü. İstediğini atıyor, istediğini yapabiliyor. Anayasada düzenlenmiş bir hak hakkında sınırlandırma ancak kanunla yapılır. Yasamanın elindeki güçlerin bir bürokrat tarafından ele geçirilmesi demek bu. Sadece Meclisin, yasamanın yapabileceği bir düzenlemeyi Rektör Erkan İbiş bana yönelik yapabiliyor” diye konuştu.