CHP’li Gürer’in soru önergesine yanıt veren Ekonomi Bakanı Zeybekci, ihracatın yüzde 40,9’unun ‘Dahilde İşleme Rejimi’ kapsamında ithal hammaddeler kullanılarak gerçekleştirildiğini söyledi

İhraç ürünü de ithalata bağımlı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin verdiği yanıtlar, Türkiye’de ihracatın ithalata bağımlı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Bakan Zeybekci, 2017 yılında ABD Doları olarak gerçekleşen ihracatın yüzde 40,9’nun, ithalatın ise yüzde 11,9’nun ‘Dahilde İşleme Rejimi’ kapsamında olduğunu açıkladı.

Gürer, önergesinde, “Yurt dışından ithal edilerek işlenip yurt dışına ihraç edilen ürünlerin ithal ve ihraç miktarları ne kadardır? Tutarları ne kadardır? Ürün alıp işleyerek sattığımız, ithalatta ilk on ülke, ihracatta ilk on ülke, ilk on ürün hangisidir” sorularını yöneltti.

Yarı yarıya bağımlılık
Bakan Zeybekci, Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, “Dahilde İşleme Rejimi (DİR), dünya piyasa fiyatlarından girdi temin edilmesi suretiyle; ihracatı artırma, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırma, ihraç pazarlarını geliştirme ve ihraç ürünlerini çeşitlendirme konularında ihracatçılarımıza önemli fırsatlar sunmaktadır” açıklamasında bulundu. Zeybekci, “2017 yılında 157,1 milyar ABD dolan olarak gerçekleşen ihracatımızın %40,9’u (64,2 milyar ABD doları); 233,8 milyar ABD doları olarak gerçekleşen ithalatımızın ise yüzde 11,9’u (27,9 milyar ABD doları) DİR kapsamında gerçekleştirilmiştir” dedi.

Yerli ürünler teşvik edilmeli
Gürer ise, Bakan Zeybekci tarafından açıklanan rakamların, ülkemizde ihracatın bile ithalata bağımlı olduğunu gösterdiğini söyledi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihracatçı firmaların, ihraç şartıyla yurtdışından ithal ettiği mallara vergi indirimi uygulandığını belirterek, yerli ürünlerin işlenip ihraç edilmesinin daha çok teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Yerel ve Yerli üretimin artırılması, desteklenmesi, dışa bağımlılıktan kurtulunması gerektiğini ifade etti.

***

DİR nedir?

Dahilde İşleme Rejimi, ihraç ürünlerine dünya piyasalarında rekabet gücü kazandırmak ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla, dünya piyasa fiyatlarından gümrük muafiyetli olarak, ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, ihraç ürünün üretimi için gerekli olan ve fiyat ve/veya kalite bakımından yurtiçi piyasalardan temin edilemeyen, hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri ithalatına imkân veren ekonomik etkili bir gümrük rejimidir. Dahilde İşleme Rejimi’nde şartlı muafiyet ve geri ödeme sistemi olmak üzere iki tür dahilde işleme tedbiri uygulanmakta olup, şartlı muafiyet sisteminde ithalat sırasında doğan vergilerin teminata bağlanırken ger, ödeme sisteminde ithalat esnasında vergi alınmakta olup işlem görmüş ürünün ihracı halinde alınan vergi geri ödenmektedir.