Diyarbakır’da 8 Haziran’da gözaltına alınan gazetecilerin gözaltı süresi 4 gün daha uzatıldı. İmza kampanyasında, “Yıldırma politikalarına alışmayacağız” dendi.

İktidarın politikalarına alışmayacağız
Gazetecilerin dijital materyallerine el konuldu. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Diyarbakır’da 8 Haziran’da baskınla gözaltına alınan 20’si gazeteci 21 kişi günlerdir İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor.

Aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, Mezopotamya Ajansı editörü Aziz Oruç’un da bulunduğu gazeteciler hakkındaki gözaltı süresi önceki gün bir kez daha uzatıldı. Mahkeme, iki defa ek gözaltı süreleri verilen gazetecilerin gözaltında kaldıkları sürenin 4 gün daha uzatılmasına kararı verdi. Ek gözaltı süresiyle birlikte gazeteciler, 16 Haziran’a kadar emniyette tutulabilecek. Dosyalardaki kısıtlılık kararı ise devam ediyor.

İKTİDARIN ŞİDDETİNE KARŞI DİRENİŞ

Gazetecilerin meslektaşları ise imza kampanyası başlattı. “Özgür basın susturulamaz: Gözaltındaki meslektaşlarımızın yanındayız” denilen imza kampanyasında, gazeteciler için dayanışma çağrısı yapıldı. Basın emekçilerinin polis baskınıyla gözaltına alınması kınanan metinde, şunlar ifa edildi: “Hukuk, adalet, eşitlik, özgürlük, demokrasi iddiası olan ve geleceğin Türkiye’sine hazırlık yapma niyetinde olan başta muhalefet olmak üzere, herkesi ayrımsız bir şekilde gözaltındaki meslektaşlarımızla dayanışmaya ve iktidar şiddetinin karşısında tavır almaya davet ediyoruz.”

Yargının iktidarın hukuksuzlukları ile zorbalıklarına alet olmamaya çağrıldığı metinde, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekildi. Gazetecilerin derhal serbest bırakılması istenen metinde, şöyle denildi: “Uluslararası basın kuruluşlarından, gazetecilerden, hak örgütleri ve savunucularından Türkiye’de basın özgürlüğünün gelişimi için bizlerle dayanışmayı ve gazetecilerin uğradıkları baskılara karşı harekete geçmelerini bekliyoruz. Basın ve ifade özgürlüğüne vurulan kelepçe, Meclis’te hazırlığı yapılan yeni sansür yasasıyla perçinlenmek istenirken; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma gerekçesiyle Kürt gazetecilerin gözaltına alınması; basın özgürlüğüne darbedir.”

Metinde, “Biz, meslektaşlarımıza tanığız” denildi ve şu ifadeler kullanıldı: “Büyük bir özveriyle halkların haber alma hakkı için çalışan özgür basın geleneği açısından bu baskı ve yıldırma politikaları tanıdık olsa da, bu operasyonlara ve yıldırma politikalarına alışmayacağız. Gözaltında tutulan Kürt gazeteciler hemen serbest bırakılsın!”

ERDOĞAN MEDYAYI DÜŞMAN GÖRÜYOR

Yaklaşık 30 bin üyeye sahip Avrupa’nın en büyük gazeteci örgütlenmesi olan Alman Gazeteciler Birliği (DJV) de açıklama yaptı. Gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştiren DJV, Türk hükümetinin gazeteciler üzerindeki baskıyı daha da artırmasından duyduğu endişeyi dile getirdi. DJV Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, yapılanların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyayı düşman gören çizgisinin ve bağımsız sesleri bastırmak için yıllardır sürdürdüğü politikasının bir göstergesi olduğunu belirtti.