Yarkadaş: "İnsan Hakları Anıtı'nı bile tutuklayan iktidar, gazetecilerin ve milletvekillerinin söz söyleme hakkını da gasp ediyor."

"İnsan haklarının kırıntısı bile kalmadı"

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP iktidarının insan haklarının kırıntısını bile bırakmadığını söyledi.

CHP'nin tutuklu milletvekili Enis Berberoğlu ve Gazeteci Deniz Yücel'i cezaevinde ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhuriyet Gazetesi'nin tutuklu çalışanları Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık ve Emre İper'le de görüştü.

Silivri ve Maltepe Cezaevi ziyareti sonrası açıklama yapan Yarkadaş, "Başta tutuklu milletvekilimiz Enis Berberoğlu olmak üzere, gazeteci Akın Atalay, Murat Sabuncu, Ahmet Şık, Emre İper ve Deniz Yücel'in sağlıkları da moralleri de çok iyi. Cezaevinde neden bedel ödediklerini biliyorlar. Demokrasi, hak, hukuk ve adalet için bedel ödüyorlar" dedi.

"10 ARALIK'A DA DEMOKRASİ AYIBIYLA GİRİYORUZ"

10 Aralık'ın tüm dünyada insan hakları günü olarak kutlandığını hatırlatan Yarkadaş, "178 gazetecinin cezaevinde tutulduğu, 11 milletvekilinin siyaseten rehin alındığı, yüzlerce akademisyenin yargılandığı bir ülkede, insan haklarından söz etmek için saf olmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin 10 Aralık'a da demokrasi ayıbıyla girdiğini belirten Yarkadaş, "Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'nı bariyerle çeviren ve adeta tutuklayan iktidar, insan haklarının kırıntısını bile bırakmadı" diye konuştu.

AKP'YE HAK İHLALİ UYARISI

Cezaevlerinden çok sayıda hak ihlali şikayeti geldiğine dikkat çeken Yarkadaş, AKP'ye de seslenerek, "İnsan, haklarıyla insandır. İnsanlık onuruna aykırı uygulamalara son verin" çağrısını yaptı.

Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"10 Aralık İnsan Hakları Günü kutlanırken, onlarca gazeteci ve milletvekili cezaevinde. Türkiye’nin bu demokrasi ayıbından bir an önce kurtulması, hem milletvekillerinin, hem de gazetecilerin artık tahliye edilmesi gerekiyor.

Çünkü; cezaevinde olan her milletvekili, millet iradesinin gasp edilmesi, cezaevinde olan her gazeteci ise düşünceyi ifade özgürlüğünün ortadan kaldırılması anlamına geliyor."

CHP'li vekil açıklamasında "Bugün görüştüğüm Enis Berberoğlu, Akın Atalay, Ahmet Şık, Emre İper, Murat Sabuncu ve Deniz Yücel, demokrasinin tesis edilmesi için bedel ödediklerinin farkındalar. Biz de onları yalnız bırakmayarak demokrasi mücadelesinin sürekliliğini sağlıyoruz" ifadesini kullandı.

SABUNCU'DAN MEMLEKET SEVDASI VURGUSU

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun görüşme sırasında kendisine "Özgürlüğümüzü çaldılar ama memleket sevdamızı çalamadılar" dediğini de aktaran CHP'li vekil, "Arkadaşlarımızın kalpleri, hukuksuzluklara rağmen 24 saat memleket için atıyor" dedi.

DENİZ YÜCEL İDDİANAME BEKLİYOR

Die Welt Gazetesi'nin Türkiye Temsilcisi Deniz Yücel'in, 10 Aralık itibariyle tutukluluğunun onuncu ayına girdiğini belirten Yarkadaş, "Buna rağmen hakkında bir iddianame yok. Deniz Yücel neyle suçlandığını hala bilmiyor" dedi.

Yücel'in görüşme sırasında "İddianamemi artık görmek istiyorum" dediğini aktaran Yarkadaş, "İnsan Hakları Günü'ndeki tablo bu... Adil Yargılanma Hakkı gasp ediliyor. Bu da insan haklarının ihlalidir" diye konuştu.

Yarkadaş, OHAL sonrası çıkarılan KHK'lar ile işten atılan yüzbini aşkın kişinin yaşam hakkının ortadan kaldırıldığını da vurguladı.