Göçmenler daha iyi bir yaşam için Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken Batı ülkeleri önlemlerini sertleştiriyor. İngiltere’de tartışmalı “Yasadışı Göç Yasası” Avam Kamarası’ndan geçti. İtalya’da ise OHAL devam ediyor

İnsana düşmanlar
Fotoğraf: DepoPhotos

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Batı dünyası göçmen karşıtı politikalarını sıkılaştırırken çatışmalardan ve sefaletten kaçarak daha iyi hayat şartlarına ulaşmak isteyen göçmenler bu uğurda yaşamlarını yitirmeye devam ediyor. Özellikle Afrika’dan Avrupa’ya ulaşmak isteyen göçmenlerin önemli güzergâhlarından olan ve kendisi de fazla göç veren Tunus’un açıklarında 41 göçmenin cansız bedenine ulaşıldı. Tunuslu yetkililer, 18-27 Nisan tarihleri arasında 210 göçmenin cansız bedeninin denizden çıkarıldığını açıkladı.

Ulusal Muhafızlar Sözcüsü Hüsameddin El-Cebabili, Tunus morglarında yer kalmadığına ve yetkililerin göçmenlerin geçiş teşebbüslerini kontrol altına almakta zorlandıklarını söyledi.

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ

Cebabili, çıkarılan cesetlerin çürümüş durumda olduğunu ve bunun da birkaç gün suda kaldıklarını gösterdiğini belirterek bu kadar kısa bir süre içinde bu kadar çok kişinin hayatını kaybetmesinin “daha önce görülmemiş bir durum” olduğunun altını çizdi.

Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin nisan ayının ortasında göçleri engellemek için 6 aylık olağanüstü hal kararı aldığı İtalya’nın Lampedusa adası, göçmenlerin Avrupa istikametlerindeki ilk duraklardan biri olarak öne çıkıyor. İtalya ajansı ANSA’nın İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberine göre, ülkeye 2022’de deniz yoluyla yaklaşık 9 bin göçmen girerken bu sayı 2023’ün ilk dört ayında 36 bin 600’ü çoktan aştı.

İki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için İngiltere’ye ziyarette bulunan Meloni, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak’ın göçmen karşıtı politikalarına övgüler düzdü. Londra’daki Başbakanlık Ofisi’nde bir grubun “Faşist Meloni’ye hayır” pankartlarıyla karşıladığı Meloni, Sunak’ın “insan kaçakçılığı ve yasadışı göçe karşı” yaptıklarına “tamamen katıldığını” belirtti.

Başbakan Sunak’ın Meloni’yle “Ukrayna işgali ve yasadışı göç gibi değerlerinin örtüştüğünü” belirttiği İngiltere’de ise göçmenleri durdurmak için ortaya atılan “Yasadışı Göç Yasası”, Avam Kamarası’nda 289’a 230 oyla kabul edildi. Tasarı, daha sert muhalefet görmesi beklenen Lordlar Kamarası’nda görüşülerek reddedilecek ya da yasalaşacak. 

***

Belediye başkanı göçmen istemiyor

New York Belediye Başkanı Eric Adams, Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA) yetkililerinden, New York'a düzensiz göçmenleri göndermek için fon kullanan şehir yönetimlerine para verilmemesini istedi. CNN'in New York Belediyesi’nden bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Adams'ın, FEMA yöneticisi Deanne Criswell ile başkent Washington'da bir araya geldiği ve New York'a gitmeleri için düzensiz göçmenlere otobüs kiralayan şehirlerin fonunun kesilmesini istediği belirtildi. Yetkili, bu talebiyle ilgili Adams'a doğrudan bir yanıt verilmediği bilgisini aktardı. Ayrıca ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın konuyla ilgili Adams ve ekibiyle birden fazla görüşme yaptığı bilgisi paylaşıldı. Texas ve Florida gibi Cumhuriyetçi eyaletler, Meksika sınırından gelen göçmen yükünü tek başlarına kaldıramayacakları şikayetiyle ABD Başkanı Biden’in göçmen politikasını protesto etmek için göçmenlerin bir kısmını başkent Washington, New York, Massachusetts gibi Demokratların çoğunlukta olduğu eyaletlere göndermeye başlamıştı.