Belçika’da “kağıtsız” olarak adlandırılan yaklaşık 150 bin göçmen, yıllardır yasal oturum veya çalışma belgeleri olmadan ülkede yaşıyor. Yasal olarak sisteme dahil olmak isteyen 400 kişi 41 gündür açlık grevinde.

İnsanlığı utandıran fotoğraf: 'Kâğıtsızlar' açlık grevinde

DIŞ HABERLE SERVİSİ

Belçika’da resmi belgeleri olmadan yaşayan ve yasal olarak sisteme dahil olmak isteyen 400 kişi 41 gündür açlık grevi yapıyor. Aralarında geri dönüş olmadığını göstermek için “dudaklarını birbirine diken” dört kişinin de bulunduğu göçmenlerin çoğunun sağlık durumu kritik seviyede.

Belçika’da “kağıtsız” olarak adlandırılan yaklaşık 150 bin göçmen, yıllardır yasal oturum veya çalışma belgeleri olmadan ülkede yaşıyor. Birçoğunun oturum talepleri reddedilen “kağıtsızlar”ın yaklaşık 400’ü, seslerini Belçika hükümetine duyurmak için altı aydır başkent Brüksel’in merkezindeki bir kilise ile üniversite kampüsünün bir bölümünde yaşıyor.

Cezayir, Tunus, Afganistan, Pakistan ve birçok Afrika ülkesinden yıllar önce Belçika’ya gelen bu göçmenlerin durumu yıllardır ülkenin tartışma konularından biri. Daha önce 2000 ve 2009 yıllarında da açlık grevi yapan “kağıtsızlar”, o dönemde taleplerine karşılık bulmuş ve yasal olarak sisteme dahil edilmişlerdi. Açlık grevindekiler ise eylemlerinden vazgeçilmeyeceğini belirtiyor.

Grevdekilerin sözcülerinden Ahmed, kağıtsızlar için uygun bir çözüm bulunmasını, göçle ilgili kanunların Belçika’daki siyasi ve ekonomik gerçeklikle yeniden düzenlenmesini istediklerini söyledi. Doktorlardan Cecile Vaneau ise “Doktorlar olarak her gün buradayız. Durum çok kritik seviyelere ilerlemiş durumda. Giderek tehlikeli bir hal alıyor. Her gün hastaneye kaldırılanlar oluyor” diye konuştu.