İnternet ülkede hiç özgür değil

ABD merkezli insan hakları kuruluşu Freedom House’un 2022 raporunda, Türkiye yine internetin özgür olmadığı ülkeler arasında yer aldı.

70 ülkenin değerlendirildiği raporda bu yıl internetin 17 ülkede ‘özgür olduğu’, 32 ülkede ‘kısmen özgür olduğu’ ve 21 ülkede ‘özgür olmadığı’ yazıldı. Listesinin zirvesinde bu yıl 95 puanla İzlanda yer alırken onu 93 puanla Estonya ve 88 puanla Kosta Rika izledi. Listenin sonunda İran, Myanmar ve Çin yer alırken sondan 17’nci Türkiye de ‘özgür olmayan’ ülkeler arasında yer aldı. Geçen yıl 100 puan üzerinden aldığı 34’ten iki puan gerileyerek 32 alan Türkiye’nin raporunun özetinde şunlar kaydedildi: “Türkiye’de internet özgürlüğü azalmaya devam etti. Raporun kapsadığı süre boyunca, 2020 Sosyal Medya Yasası bağımsız ve eleştirel medya kuruluşlarının web sitelerinden içerik kaldırmaya zorlamak için kullanıldı. Ayrıca, hükümet yanlısı trol ağları, aktivistlere karşı karalama kampanyaları düzenledi ve önde gelen gazeteciler çevrimiçi haberleri yüzünden fiziksel şiddete maruz kaldı.”

AKP ve MHP’nin hazırladığı, ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ adı verilen ama gazetecilik meslek örgütlerinin ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırdığı kanunun, savcılar ve hâkimlerin takdirindeki ‘yanıltıcı bilgi’ye hapis cezası öngördüğü hatırlatılan raporda, bu kanunun hükümetin sosyal medyada kontrolünü artıracağı vurgulandı.

Raporda, "Sözde dezenformasyon tasarısının kabul edilmesinin, iktidar ittifakına Haziran 2023 cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesinde muhalefet partilerini ve eleştirel medya haberlerini susturmada yardımcı olması bekleniyor. Raporun kapsadığı döneminin sonu itibariyle, tüm potansiyel muhalefet adayları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha yüksek oy alıyor” ifadeleri kullanıldı. Haber Merkezi