Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi: Saldırganları yakından tanıyoruz

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi'ye 7 Kasım'da evinde düzenlenen suikast girişiminin yankıları sürüyor. SİHA'larla yapılan saldırıyı hâlâ üstlenen olmazken Başbakan Kazımi, saldırganların kim olduğunu bildiklerini açıkladı. Suikast girişimi sonrası halka itidal çağrısı yapan Kazımi, başkent Bağdat'ta Bakanlar Kurulu'yla yaptığı olağanüstü toplantının ardından "Suçu işleyenlerin izinden gideceğiz ve kim olduklarını çok iyi biliyoruz, yakında açıklayacağız" açıklamasında bulundu.

Saldırı sonrası bölge ve dünya liderlerinin Irak ile dayanışmasını da takdir ettiklerini belirten Kazımi, "Irak’ın bölgesel bir savaşa girmesini engelleyerek ülkeyi güvenli karaya taşımayı başardık. Irak’ın güvenliğini bozmaya çalışanlar, bir çete devleti olmasını isteyenler var. Bu hedeflerine erişmelerine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

İRAN'A İŞARET ETTİ

ABD merkezli haber ajansı Reuters ise dün yayımladığı haberde, Iraklı üst düzey güvenlik yetkililerinin İran destekli grupların saldırıyı düzenlediği yönünde görüş verdiği aktarıldı. Habere göre, ismi açıklanmayan kaynaklar, saldırıda kullanılan SİHA ve patlayıcıların İran yapımı olduğunu söyledi. İran'dan yapılan açıklamada ise saldırı "yeni bir fitne" olarak yorumlanmıştı. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani suikast girişimi sonrası yaptığı açıklamada, "Irak Başbakanına yapılan saldırıda Irak'ı işgal eden ve terörist grupları destekleyen yabancı düşünce kuruluşları var" demişti.

BAŞİKA'YA SALDIRI

Öte yandan dün Irak'ın kuzeyinde de saldırı hareketliliği yaşandı. TSK'nin Irak’ın Musul kentinin kuzeyindeki Başika bölgesinde bulunan üssüne yedi füzeyle saldırı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmazken herhangi bir maddi hasar da meydana gelmedi. Bu saldırıyı da üstlenen olmadı. Erbil merkezli yayın Rudaw TV, füzelerin Musul’dan ateşlendiğini öne sürdü. Üsse, 15 Nisan ve 12 Ağustos 2021 tarihlerinde de roketle saldırı düzenlenmişti.