Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “Peşmergeye kendilerine ateş açılırsa karşılık vermeleri” çağrısı yaptı

Irak Ordusu Kerkük’e girdi

Irak Ordusu’nun Kerkük’e yönelik başlattığı oıperasyon tüm hızıyla sürüyor. Operasyonun amacı, Kürtlerin kontrolündeki K-1 Hava Üssü ve petrol kuyularını ele geçirmek. Ordunun Kerkük Havaalanı’nı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) bağlı peşmerge güçlerinin elinden aldığ belirtildi.

Irak Ordusu’ndan yapılan açıklamaya göre Irak Ordusu’nun ele geçirdiği yerler arasında, Kerkük Havaalanı, Kuzey Petrol Şirketi’ne ait bir istasyon, yakınlarındaki bir işleme tesisi ve Kerkük kentinin güneyindeki sanayi bölgesi yer alıyor. Ordunun şehir merkezine de girdiği ve birçok resmi binayı ele geçirdiği kaydedildi. Ele geçirilen binalar arasında Emniyet Binası ile Kerkük Valilik Binası da var. Ancak Reuters haber ajansına açıklama yapan iki Iraklı komutan, Irak Ordusu’nun Kerkük şehir merkezine girme emri almadığını, kentin güvenliğini sağlamayı amaçladığını iddia etti. Irak Başbakanı Haydar İbadi, Kerkük Valiliği’ne, Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı.

Irak Ordusu Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde kontrolü sağladı. Irak devlet televizyonunun haberine göre, Irak Ordu Birlikleri, Tuzhurmatu’ya girerek ilçenin tamamının kontrolünü ele geçirdi. Peşmerge ile Irak güçleri arasında önceki gün Tuzhurmatu’da saatlerce çatışma yaşanmıştı.

Daha önce Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı Peşmerge tarafından kontrol edilen Kerkük’ün Dakuk ilçesinde de Irak Ordu Birlikleri’nin hâkimiyet sağladığı ifade edildi.

Irak’ın Kerkük kentindeki mevzilerinden çekilen KYB Peşmerge Sorumlusu Vesta Resul, Irak Ordusu’na denk bir güçleri olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Resul, Kerkük’te kendi partisine ait yayın organlarına yaptığı açıklamada, “Dün geceden bu yana karşımıza hiç direnemeyeceğimiz düzeyde askeri sevkiyatlar yapıldı. 350 tank ve ağır silahla 4 birliğimize saldırıldı” dedi. Irak hükümeti, Kerkük’te peşmergenin kontrolündeki tartışmalı bölgelerin merkezi hükümete teslimini istiyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, “Peşmergeye kendilerine ateş açılırsa karşılık vermeleri” çağrısı yaptı. Barzani’nin bu çağrısının ardından Salahattin kentine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Haşdi Şabi ve Peşmerge güçleri arasında çatışma yaşandı. Irak Başbakanı Haydar El İbadi orduya “Kerkük’te tüm bileşenlerin can güvenliğini sağlamak için peşmergeyle işbirliği yapmaları” talimatını verdi.

***

IKBY vahim hatalara bir yenisini eklememeli

Dışişleri Bakanlığı Irak’ın Kerkük kentinde yaşanan gelişmeler ve Irak hükümetinin tutumu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “IKBY’nin Irak Anayasas’ını ihlal etmek suretiyle gayrımeşru şekilde düzenlediği referandum sonrasında Irak Hükümeti’nin ülkenin toplumsal mozaiğinin bir modelini oluşturan ve tarih boyunca Türkmen soydaşlarımızın yurdu olan Kerkük şehrinde anayasal egemenliğini tesis etmek üzere attığı adımları yakından takip ediyoruz.”

“Irak Hükümeti’nin Kerkük’te PKK terör örgütü elemanlarına müsamaha gösterilmeyeceğine, bunların mobilize edilmesinin savaş ilanı telakki edileceğine ilişkin açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz.”

“IKBY’yi son dönemde yaptığı vahim yanlışlara bir yenisini eklememesi yönünde ikaz ediyoruz. Kerkük’te toplumsal huzur ve barışı bozmaya yeltenebilecek PKK terör örgütünün bu bölgede melce bulmasına vesile olanlar tarafımızdan da sorumlu tutulacaktır.”

“Bu vesileyle, Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.”

“Türkiye, ülkede kalıcı barış ve istikrarın tesis edilebilmesini teminen atacağı adımlarda Irak Hükümeti’nin yanında yer alacaktır.”