Irak’ta 25 Ezidi’nin gömüldüğü toplu mezar bulundu

Irak’ta Ezidi azınlığın yaşadığı Şengal bölgesinde Kürt Peşmerge güçleri, IŞİD militanları tarafından katledilen 25 kişinin gömülü olduğu bir toplu mezarı ortaya çıkardı.

Yerel yetkililer, toplu mezarda kadın ve çocuk cesetlerinin de olduğunu belirtti. IŞİD’in bölgelerinde ilerlemeleri üzerine, Müslüman olmadıkları ve farklı bir inanca sahip oldukları için cihatçıların hedefi haline gelen Ezidilerin büyük bölümü kaçaraki Erbil yakınlarında ve Türkiye’de bulunan kamplara yerleştirilmişti.

Peşmerge ise mezarın Sinuni kenti yakınlarında patlayıcı ve mayın ararken bulunduğunu söyledi. Kurbanlardan bazılarının infaz edildiği, bir kısmının ise bıçaklarla öldürüldüğü belirtildi.

IŞİD’in bölgeye Haziran ayında gerçekleştirdiği saldırıda 500’ün üzerinde Ezidi’yi katlettiği tahmin ediliyor. Ağustos ayında ise 300 Ezidi’nin canl canlı gömüldüğü iddia edilmişti IŞİD ayrıca onlarca Ezidi kadın ile kız çocuğunu rehin almıştı.

Bölgede daha önce de çok sayıda toplu mezar ortaya çıkarılması üzerine Birleşmiş Milletler IŞİD’in Ezidilere yönelik infazlarını “soykırım teşebbüsü” olarak nitelemişti.