Tenef Sınır Kapısı’nı da ele geçiren IŞİD, Suriye ve Irak’ı komşu olmaktan çıkardı. AKP’nin dış politikaları sonucunda cihatçı örgüt, Türkiye’nin ‘en önemli’ sınır komşusu pozisyonunda

Irak ve Suriye'nin arasına IŞİD girdi

Radikal İslamcı örgüt IŞİD, Irak ve Suriye arasındaki Tenef Sınır Kapısı’nı da ele geçirdi. Böylece Irak sınırındaki tüm sınır kapıları Suriye’nin elinden çıkmış oldu. Öte yandan Türkiye’nin eskiden Irak ve Suriye’yle olan sınır bağlantısının kritik noktaları mevcut durumda IŞID’in kontrolünde bulunuyor.

ÖRGÜT İÇ SAVAŞTA GÜÇLENDİ
AKP hükümetinin de desteklediği muhalif grupların Suriye devletiyle girdiği savaşın ardından, bölgedeki otorite boşluğuyla birlikte adından söz ettirmeye başlayan cihatçı örgüt Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Türkiye’nin güneyinde oldukça stratejik noktaları ele geçiriyor. Suriyeli muhaliflere yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi önceki gün yayımladığı raporda, IŞİD’in bu ilerleyişiyle Suriye topraklarının yarısından fazlasını kontrol eder duruma geldiğini ifade etmişti.Örgüt önceki gün de Suriye’nin başkenti Şam’ın 215 km kuzeydoğusunda, Humus’un ise 155 km doğusunda bulunan ve 1980’de UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınan Palmira antik kentini kontrolü altına almıştı. Dün de Tenef Sınır Kapısı’nda kontrolü sağlamasıyla IŞİD’in, son iki hafta içerisinde ele geçirdiği Irak’ın Anbar bölgesi ve Ramadi kenti ile Palmira arasındaki bağlantıyı kurduğu belirtiliyor.

TEHDİT GİDEREK BÜYÜYOR
IŞİD bu hamlesiyle Irak ve Suriye’yi de komşu iki ülke olmaktan çıkardı. İki ülke arasındaki diğer sınır kapılarından Deyr Ez Zor’da bulunan Elbu Kemal Sınır Kapısı IŞİD’in, kuzeydeki Yarubiye Sınır Kapısı PKK’nin kolu olan YPG’nin kontrolünde.Cihatçı örgüt aynı zamanda Türkiye için de bir “sınır gerçeği” haline geldi. Türkiye’nin eskiden Suriye ve Irak’la sınır bağlantısını sağlayan bölgeler, bugün büyük oranda IŞİD’in ya da benzeri cihatçı yapıların kontrolünde. Suriye’nin elinden çıkan, aynı zamanda IŞİD’in de denetim altına alamadığı Kobane, Serekaniye ve Afrin gibi bölgeler ise PKK’nin Suriye kolu PYD’nin kontrolünde.


Yeni komşunuzla tanışın!