İran'da Haziran 2018'den bu yana cezaevinde bulunan kadın hakları aktivisti Nesrin Sutude, serbest bırakıldı.

İran’da aktivist Sutude, geçici olarak serbest bırakıldı

Barışçıl insan hakları çalışmaları nedeniyle, iki yılı aşkın süre tutuklu kalan Nesrin Sutude, geçici olarak serbest bırakıldı.

Haberi, Uluslararası Af Örgütü duyurdu. Af Örgütü’nün açıklamasında , “Nesrin'in siz destekçilerimiz, üyelerimiz ve aktivistlerimizin yürüttüğü faaliyetler sayesinde ailesine ve evine kavuştuğunu bildirmekten mutluluk duyuyoruz!. Nesrin tamamen ve koşulsuz olarak serbest bırakılana ve hakkındaki 38 yıl altı ay hapis cezası ile 148 kırbaç cezası bozulana kadar çalışmaya devam edeceğiz” denildi.

Açlık grevi yapmıştı

Bianet'te yer alan habere göre; İran'ın istismar edici, alçaltıcı ve ayrımcı zorunlu başörtüsü yasalarına ve ölüm cezasına karşı çıkmayı da kapsayan barışçıl insan hakları çalışmaları nedeniyle yargılanan Nesrin Sutude, Haziran 2018'den bu yana cezaevinde bulunuyordu.

İran'daki insan hakları savunucularının uğradıkları hak ihlallerini gerekçe gösteren Nesrin Sutude, 10 Ağustos 2020'de açlık grevine başladı.

Bu süreçte gerekli tıbbi tedaviye erişmesine izin verilmeyen ve Evin Cezaevi'nden Rey Cezaevi'ne sevk edilen Nesrin Sutude tüm dünyada on binlerce kişinin harekete geçmesinin etkisiyle geçici olarak serbest bırakıldı.

Fotoğraf: PENCANADA Twitter