ABD tarafından öldürülen İranlı General Kasım Süleymani için başkent Tahran’da tören düzenlendi. Cenaze namazını ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney kıldırırken, törende ‘intikam’ mesajları verildi

İran’da intikam sesleri

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak'ta ABD'nin düzenlediği saldırıda öldürülen İran Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için bir tören de ülkesinin başkenti Tahran’da gerçekleştirildi.

Törende konuşan Kasım Süleymani’nin kızı Zeynep Süleymani, ABD ve Donald Trump hakkında oldukça sert ifadeler kullandı. ABD’nin ve müttefiki İsrail’in kara gün yaşayacağını ifade eden Zeynep Süleymani, “Aptal Trump, babamın şehadetiyle her şeyin biteceğini sanma” dedi.


‘AHMAKÇA BİR İŞ YAPTILAR’

İran’da çok sayıda üst düzey yetkili de ‘intikam alınacağına’ yönelik açıklamalar yaptı. Ülkenin en yüksek siyasi ve dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Uluslararası İlişkiler Danışmanı Ali Ekber Velayeti, “Amerikalılar Süleymani'yi öldürmekle ahmakça bir iş yaptı. Bölgeyi terk etmeliler. ABD bölgeyi terk etmezse onlar için ikinci Vietnam olur” dedi.

Süleymani’nin öldürülmesinden sonra onun yerine atanan yeni İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani de, “Şehit Süleymani’nin yolunu aynı kararlılıkla sürdürmeye söz veriyoruz. Onun şehadetine birkaç adımla karşılık vereceğiz. Böylelikle ABD bölgeden çıkarılacak" ifadelerini kullandı. Tuğgeneral Kaani, 2 gün önce Kasım Süleymani’nin ailesine başsağlığı zyareti gerçekleştirmişti. Kaani ziyaret sırasında, “Biraz sabretmeli. Herkes Ortadoğu’nun her yerinde ABD’lilerin cesetlerini görecek” demişti.

Öte yandan cenaze namazını kıldıran Ayetullah Ali Hamaney, ardından Süleymani'nin tabutu başında dualar okudu. Bu sırada Hameney’in ağladığı görüldü.

HAMAS LİDERİ DE KATILDI

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye de Tahran’daki cenaze törenine katılanlar arasındaydı. Süleymani'nin ölümünü “çirkin cinayet” olarak tanımlayan Heniyye, “Suikastlara rağmen direnişin Filistin’de ve her yerde devam edeceğini” ifade etti.

Süleymani’nin cenazesinin Kirman kentine götürülerek toprağa verileceği öğrenildi.

ABD Savunma Bakanlığı, 3 Ocak sabahı İranlı General Süleymani ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in Irak'ın başkentindeki Bağdat Havalimanı yakınına düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıklamıştı.

***

Nasrallah: Yeni bir dönem başladı

Hizbullah örgütünün lideri Hasan Nasrallah, Kasım Süleymani ve Mehdi El Mühendis için Lübnan’nın başkenti Beyrut’ta düzenlenen mitingde konuştu. Nasrallah, Süleymani’nin öldürüldüğü tarihin bir milat olduğunu, bölge için yeni bir dönemin başladığını söyledi. “3 Ocak, bölgedeki iki evreyi, yeni bir tarihin ve yeni bir evrenin başlangıcını ayıran bir tarihtir” diyen Nasrallah, ABD’nin bölgede yeni bir savaş başlattığını kaydetti. Nasrallah, Süleymani’nin öldürülmesini İsrail’in istediğini belirterek, “İsrail, Süleymani’yi var olan en tehlikeli adam olarak görüyordu ve İsrail onu öldürmeye cesaret edemedi, bu yüzden onu öldürmek için ABD’ye başvurdu” diye konuştu.

***


Almanya, Fransa ve İngiltere itidal çağrısında bulundu

ABD’nin Süleymani’yi hava saldırısıyla Irak’ta öldürmesinin ardından tırmanan gerginlik nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ortak bir açıklama yayımladı. Liderler İran’ı herhangi bir şiddet eyleminden kaçınmaya çağırdı. Üç lider bölgede artan gerilim nedeniyle “tansiyonun acilen düşürülmesi” gerektiğini belirtti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.