Soma Katliamı davasının beşinci blok duruşması bugün başlıyor. Mağdur avukatlarından Can Atalay, tüm demokratik kamuoyunu davayı sahiplenmeye çağırdı

İşçi aileleri destek bekliyor

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği katliam ile ilgili açıla davanın beşinci blok duruşması bugün başlıyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi gazetemize konuşan Av. Can Atalay, bu duruşmada da tanık işçilerin ifadelerine devam edileceği bilgisini verdi. Atalay, tüm demokratik kamuoyunu davayı sahiplenmeye çağırdı.

Tanıklara iş vaadi
8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davanın ekim ayında görülen son duruşmasında, madenden sağ kurtulan işçilerin tanıklık beyanları dinlenmişti. İşçiler ifadelerinde, madende tatbikat yapılmadığını, teknik eğitim almadıklarını, eski aletleri kullandıklarını, amirleri tarafından sürekli azarlandıklarını ve üretimin iş güvenliğinden hep önce geldiğini anlatmıştı. Bazı işçiler ise şikâyetlerini geri çekmiş, bu işçilere Soma A.Ş. tarafından iş verildiği ya da iş vaadinde bulunulduğu ortaya çıkmıştı. Tanık olarak dinlenen tekniker Recep Doğan’ın lüks cipiyle duruşma salonuna gelmesi ve savcılıktaki ifadesini değiştirmesi de tartışma konusu olmuştu.

Medyayı suçladılar
Son duruşmada, tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çetin, bilirkişi raporunun yanlış ve bilimsel verilerden uzak olduğunu iddia etmiş, yeni bilirkişi raporu talebinde bulunmuştu. Çetin’in üretim zorlaması iddiasıyla ilgili “Bir işi hızlı yapalım demenin nesi üretim zorlaması” ifadelerini kullanması, ailelerin ve avukatlarının yoğun tepkisine neden olmuştu.

Tutuklu sanıklardan Akın Çelik’in avukatı Yusuf Koçyiğit ise savunmasında medyayı ve davaya sahip çıkan kitle örgütlerini suçlayarak, yargılama sürecinde haber yapmanın suç olduğunu iddia etmişti. Koçyiğit, “STK’lar ve medya davadan elini çeksin” demişti.

Mahkeme heyeti, katliamda can veren işçilerin birinci derece yakınlarının davaya müdahil olma taleplerini kabul etmiş, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti. Olay yerinde kesin delillere dokunulmaksızın güvenli keşif yapılması için ELİ Soma Müessese Müdürlüğü’ne ve Eynez Maden Ocağı’na müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, hayatını kaybeden işçilerin maaş bordrolarının SGK’den istenmesine ve yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması için gerekli yazışmaların yapılmasına karar vermişti.

Mağdur avukatlarından Can Atalay, bu duruşmada da katliamdan sağ kurtulan işçilerin tanık olarak dinlenmesine devam edileceğini söyledi. Bu davanın Türkiye’de çalışan tüm işçilerin güvenli koşullarda çalışması için kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Atalay, “Bu nedenle demokratik kamuoyunun ilgisi ve desteği bizler için çok önemli. Katliamda hayatını kaybeden işçilerin ailelerinden desteğinizi esirgemeyin” çağrısında bulundu.

‘Ciddiye alınacak tarafı yok’
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’ın, hakkında açılan savcılık soruşturması kapsamında verdiği ifadeye de değinen Atalay, “Kendisi katliamdan birkaç gün sonra düzenlediği basın toplantısında ‘Asıl patron benim’ demişti. Onun sorumluluk kabul etmemesi bir şey ifade etmiyor. Sorumlu olduğuna dair somut emareler var. Bu konuda elimizde bulunan delilleri de önümüzdeki günlerde mahkemeye sunacağız” dedi.

Alp Gürkan’ın “Ocakta alınması gereken tüm tedbirler alınmıştır. Başka bir tedbir alma imkân ve ihtimali bulunmamaktadır” şeklindeki sözlerini de değerlendiren Atalay, “O mahkeme salonunda bir saat geçiren bir kişi bile bu sözlerin ciddiye alınacak hiçbir tarafının olmadığını görür” diye konuştu.