Suriye Ordusu’nun, IŞİD’in Şam’ın güneyinde bulunan son kalesini imha ettiği ve başkentin militanlardan tamamen temizlendiği belirtildi

IŞİD’le müzakere yapıldığı yalanlandı: Şam cihatçılardan tamamen temizlendi

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre Suriye ordusu, Şam’ın güneyinde IŞİD’in ileri karakolu işlevini gören Hacer el Esved bölgesinde kontrolü ele geçirdi. Sputnik’e konuşan bir askeri kaynak, Yermuk kampında kontrolü sağlayan Suriye hükümet güçleri ile Şam’ın güney mahallerinden gelen birliklerin Hacer el Esved’de bir araya gelerek IŞİD’in son kalesini ele geçirdiğini anlattı. Daha önce Suriye ordusunun Şam’ın güneyindeki Yermuk kampını militanlardan temizlediği ve Suriye bayrağını havalandırdığı belirtilmişti.

Suriye devlet televizyonunda yayınlanan bir ordu açıklamasında da, Şam’ın güneyindeki son mahallelerin de IŞİD’den geri alınmasıyla, başkent ve çevresinin militanlardan tamamen temizlendiği ve bu bölgelerin artık güvenli olduğu belirtildi.

Suriye ordusunun bu açıklaması, Şam ve kırsalının, ülkede çatışmaların başladığı 2011’den beri, yani 7 yıldır ilk kez tamamen hükümetin denetiminde olduğu anlamına geliyor.

IŞİD’le anlaşma iddiası ve yalanlama
Öte yandan AA’nın haberine göre Suriye yönetimi ile IŞİD’in vardığı vardığı anlaşma sonucu, IŞİD mensupları ve yönetimin kontrolü altında yaşamak istemeyen sivilleri tahliye eden ilk konvoy yola çıktı. Habere göre IŞİD’liler 7 otobüsle, Humus ilinde Badiya olarak bilinen çöl bölgesindeki mevcut IŞİD mensuplarının yanına gideceği öğrenildi. Sivilleri taşıyan 9 otobüs ise İdlib’e doğru yola çıktı. Tahliyelerin sürmesi bekleniyor.

Yermük Kampı, Şam’ın 8 kilometre güneyinde yoğunluklu olarak Filistinli mültecilerin yaşadığı ve 16 kilometrekare alana yayılmış bir yerleşim bölgesi olarak biliniyor. Suriye ordusunun ilerlemesinden önce bölgenin batı kısmındaki 8 kilometrekarelik bölümü IŞİD, doğu kesimindeki 7 kilometrekarelik bölümü ise Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kontrol ediyordu.

Kampın kuzeyinde Suriye yönetimi ile IŞİD arasında kalan bir kilometrekarelik alanı ise yönetim karşıtı silahlı gruplardan Heyet Tahrir Şam elinde tutuyordu. Nisan ayı sonunda yönetimle yapılan anlaşma sonucu ÖSO ve Heyet Tahrir Şam bölgeden tahliye edilmişti.

Ancak Suriye hükümet ve ordu kaynakları IŞİD ile herhangi müzakere ya da anlaşma yapılmadığını belirterek iddiayı yalanladı.