Atina ve Üsküp Makedonya isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişmesinde anlaştı ama iki tarafta da direnç var. Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, “anayasayı ihlal ettiği” gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, milliyetçilerin baskısı altında. Öte yandan Çipras, IMF’nin kemer sıkma politikalarına birebir uyduğu ve ekonomik kriz gündemi yerine başka gündemlerle ilgilendiği için sol […]

İsim değişti  kriz bitmedi

Atina ve Üsküp Makedonya isminin “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değişmesinde anlaştı ama iki tarafta da direnç var. Makedonya Cumhurbaşkanı Corge İvanov, “anayasayı ihlal ettiği” gerekçesiyle anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ise, milliyetçilerin baskısı altında. Öte yandan Çipras, IMF’nin kemer sıkma politikalarına birebir uyduğu ve ekonomik kriz gündemi yerine başka gündemlerle ilgilendiği için sol muhalefetin de tepkisini çekiyor.

135 bin kişi katıldı

Makedonya ile isim sorununun çözümüne yönelik varılan Prespa Anlaşması’nı protesto etmek amacıyla Yunanistan’ın başkenti Atina’da binlerce kişi bir araya geldi. Organizatörler, mitingin partilerle ilgisi olmayacağını vurguluyor ve ‘ulusal birlik, beraberlik ve ciddiyet’ çağrısı yaparak, ‘tarihi gerçeğe istinaden çözülmesi gereken’ sorunla ilgili radikal ifadelerden kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Mitinge yani resmi verilere göre 135 bin kişi katıldı.

***

NE OLMUŞTU?

Prespa Anlaşması, Makedonya’nın isminin ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ anlamına gelen ‘Republika Severna Makedonija’ olarak değiştirilmesini ve ülkenin AB ve NATO üyeliklerine yönelik Yunanistan’ın vetosunun kaldırılmasını öngörüyor. Yunanistan, kendi sınırları içinde ‘Makedonya’ isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle uzun yıllardır Makedonya’nın adının değişmesini talep ediyor. Bağımsızlığını 1991’de ilan eden Makedonya, Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor. 1993’te Birleşmiş Milletler’e (BM) kabul edilen Makedonya, yine Yunanistan’ın itirazı üzerine geçici olarak ‘Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya’ (FYROM) adıyla üyeliğe geçmişti. Yunanistan halkının bir kısmı Üsküp yönetimini ‘Makedon kimliğini’ çalmaya çalışmakla suçluyor.