İskenderun Çevre Koruma Derneği üyeleri, savaşın en büyük çevre kirliliği olduğunu belirterek, Körfez kıyısında İsrail'in Lübnan ve Filistin'e saldırılarını protesto etti

SERPİL KORKMAZ
İsrail'in Filistin ve Lübnan'da yaptığı kadi-ama son vermesi gerekçiği çağrısında bulunan İskenderun Çevre Koruma Derneği (İÇKD) üyeleri, savaş en büyük çevre kirliliği olduğunu belirterek, İskenderun körfezi kıyısında İsrail'i protosto etti.

İÇKD Başkanı Aylin Canpolat Ödemiş, "Denize dökülen 15 bin varil petrol Lübnan ve Akdeniz kıyı şeridinde yayılarak turizm ve balıkçılığı da olumsuz bir şekilde etkilemiştir. İsrail çok sayıda sivilin ölümüne neden olan Lübnan bombardımanı büyük bir çevresel felaketi de birlikte getirmiştir. İsrail füzelerinin hedefi olan El-Ciyye elektrik üretim sistemlerinin petrol tanklarından denize dökülen 15 bin varil petrol Lübnan ve Akdeniz kıyı şeridinde yayılarak çevre felaketine neden oluyor," dedi.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri Oktay Demirkan'ın da hazır bulunduğu protestoda konuşan Ödemiş, denizdeki petrol kirliliğinin daha da yayılarak İskenderun Kör-fezi'ni de etkilemesi sözkonusu olduğuna işaret etti.

EN BÜYÜK KİRLİLİK SAVAŞ
Ödemiş konuşmasında şunları söyledi: Savaş en büyük çevre kirliliğidir. En temel insan hakkı olan yaşama hakkını hiçe sayan uluslararası hukuk normlarına ayaklar altına alan Filistin ve Lübnan katliamına derhal sor verilmelidir. ABD, İngiltere ve İsrail, kualisyonunun saldırgan politikaları, Afganitan ve Irak'dan sonra bu kez de Filistin ve lübnan halklarını hedef almıştır. Giderek tehlikeli bir şekilde gelişmekte olan imha savaşı işgal, kitlesel cinayetler, çocukların ve sivillerin bilerek öldürülmesi ne yazık ki, tüm dünya kamuoyunun ve birleşmiş milletlerin gözleri önünde sürmektedir. İnsanlığın yüzlerce yıllık birikimini hiçe sayan bu saldırgan, sömürgeci ve militarist uygulamalar hiçbir koşulda onaylanamaz. En temel insan hakkı olan yaşama hakkını hiçe sayan, uluslararası hukuk normlarını ayaklar altına alan bu katliama derhal son verilmelidir.

KIYIMLAR CEZASIZ KALMAMALI
Arap Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği, Filistin Gazeteciler-Yazarlar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası, dünya kamuoyuna yazdıkları ortak mektupla, İsrail'in Lübnan'a ve Filistin'e saldırısını kınadı. Ortak mektuba imza atan Arap Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği adına Ali Akle Orsan, Filistin Gazeteciler-Yazarlar Birliği adına Hamza Berkavi, Türkiye Yazarlar Sendikası adına Enver Ercan dünya kamuoyuna seslenerek savaşın bitirilmesini ve yaşanan soykırıma karşı tavır alması gerektiğini belirterek İsrail'in Lübnan'a ve Filistin'e saldırılarını kınadılar.

Chavez'i kutluyoruz!
İSTANBUL
'da Beyazıt Meydanı'nda Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği'nin düzenlediği israil protestosuna binlerce kişi katıldı. Beyazıt Camisi'ndeki cuma namazı sonrası toplanan kalabalık ellerinde Hizbullah bayraklarıyla İsrail'i, Amerika'yı ve AKP'nin politikalarını protesto etti. İsrail ve Amerika bayraklarının yakıldığı eylemde komando kıyafeti giydirilmiş küçük kızlar dikkat çekti. Özgür-Der Başkanı Hülya Şekerci görüşleri ve dünya felsefeleri farklı olsa da Hugo Chavez'in tavrını takdir ettiklerini söyleyerek çoğunluğu Müslüman olan Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin aynı tavrı gösterememesini kınadı.

»İsrail'e protestolar sürüyor
EMO
Ankara Şubesi Danışma Kurulu, demokratik kitle örgütlerini, emek ve meslek örgütlerini, siyasi partileri İsrail'in Lübnan'a yaptığı saldırılara karşı ses yükseltmeye, Filistin ve Lübnan halkıyla dayanışmaya çağırdı. Açıklamada, Türkiye'nin bu işgalde yer almaması gerektiği vurgulanarak, "Türkiye, İsrail ve ABD ile yaptığı ikili anlaşmalara, stratejik vizyon anlaşmalarına son vermeli," denildi. Savaşın Ortadoğu'daki barış umutlarını da ortadan kaldırdığı kaydedilen açıklamada, "AKP'yi içi boş söylemlerden vazgeçmeye davet ediyor, İsrail ve ABD ile yaptığı ikili anlaşmalara, stratejik vizyon anlaşmalarına son vermeye çağırıyoruz," denildi. Çilem Kaya Ankara

MANISA'da, israil'in Lübnan'a karşı sürdürdüğü katliamı protesto etmek için Filistinle Dayanışma Derneği'nin kampanyasına destek vermek isteyen Hasan Sevinç'in başlattığı açlık grevi bir haftayı doldurdu. Arkadaşlarının da zaman zaman destek verdiği ve yalnız bırakmadığı Sevinç, Manisa halkının bu eyleme duyarsızlığından yakındı. Sevinç, "Sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin israil'e tepki konusunda üzerlerine düşen görevi yerine getirmediklerini düşünüyorum. Ateşin nereye düşeceği belli değildir bu yüzden kimse ateş düştüğü yeri yakar diye düşünmesin," dedi. Göker Ünlü Manisa