İsrail’e öfke büyüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin isteği üzerine İsrail'le 'normalleşme' anlaşması imzalayan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) karşı bölge ülkelerinden tepkiler sürerken BAE'li muhalifler anlaşmaya karşı 'direniş birliği' kurduklarını açıkladı.

BAE'deki önde gelen altı siyasi muhalifin imzasını taşıyan açıklamada, "Normalleşmeye karşı direniş birliği" adı altında bir kuruluşun kurulduğu belirtildi.

Açıklamada, kuruluşun amacının "BAE halkını normalleşmenin tehlikesi hakkında bilinçlendirmek, Filistin davasını ve Filistin halkının haklı taleplerini desteklemek" olduğu ifade edildi. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise bugün İsrail'i yarın da BAE'yi ziyarette bulunacak.

Bölge ülkelerinin yanı sıra İsrail'de de Filistin'i ilhak planlarına, normalleşme anlaşmasına ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yönelik protestolar devam ediyor. Önceki gün, Kudüs'te bir araya gelen göstericiler, aynı zamanda yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Netanyahu'nun istifasını talep ederken polis eylemcilere müdahale ederek onlarca kişiyi gözaltına aldı.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli tutuklulara destek gösterisi düzenledi. Gazze'de yapılan eylemde, tutukluların serbest bırakılması çağrısı yapılırken Filistinli tutukluların hayatından İsrail'in sorumlu olduğu ifade edildi.