İsrail’in Suriye’ye dönük hava saldırılarına önceki gün kritik askeri noktaları hedef alan ağır bir bombardımanın eklenmesi bölgede gerilimi tırmandırdı. ABD ve Rusya’dan askeri yetkililer arasında saldırılar sonrası görüşme yapılması dikkat çekti.

İsrail’in planlı saldırganlığı


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye sınırındaki yerleşimlere dönük iki haftada dört hava saldırısı düzenleyen İsrail bu kez ülkedeki kritik askeri noktalara bir bombardıman gerçekleştirdi. İsrail'de koalisyon hükümeti dağılmak üzereyken Suriye'ye dönük saldırıların artması dikkat çekerken İsrail ve Suriye yönetimleri söz konusu saldırılarla ilgili sessizliğini koruyor.

ASKERİ GÜÇLER HEDEF

Salı gecesi başlayıp sabahın erken saatlerine dek devam eden hava saldırılarında aralarında İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı güçlerin de olduğu onlarca askerin hedef alındığı kaydedildi. Suriye resmi haber ajansı SANA, saldırıların Irak sınırına yakın Deyrezzor kentine bağlı Ebu Kemal bölgesine yapıldığını duyururken can kaybına ilişkin bilgi paylaşmadı. İsrail merkezli yayın Times of Israel'in haberine göre ise söz konusu saldırılar, İran güçlerinin kullandığı silah depoları, bölgede faaliyet yürüten askeri tesislerin de yer aldığı 15 noktaya yapıldı.


KARARGÂH DEĞİŞİKLİĞİ

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise saldırılarda 7'si Suriyeli 31 askerin hayatını kaybettiğini ileri sürdü. İsmi açıklanmayan üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisi ise Associated Press'e (AP) yaptığı açıklamada, hava saldırılarının ABD tarafından sağlanan istihbaratla gerçekleştirildiğini ve İran'ın silah depolarının hedef alındığını söyledi. 7 Ocak'ta İsrail füzeleri, Deyrezzor'un doğu kırsalında Haşdi Şabi güçlerine ait aracı hedef almış ve dört asker hayatını kaybetmişti. SOHR'a göre, bu saldırının ertesi günü İran ve Suriye askerlerinin bulunduğu gruplar askeri karargâhlarını el Meyadin kenti içinde farklı bir yere taşırken İran'a bağlı Zeynebiyyun Tugayı liderleri de güvenlik kapsamlı bir toplantı yapmıştı.

STRATEJİK KONUMDA

Söz konusu İsrail saldırıları sonrası ABD ve Rusyalı yetkililer arasında önemli bir görüşme yapılması dikkat çekti. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov ile ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley arasında yapılan telefon görüşmesinde, bölgede güvenlik ve istikrar başlıklı konuların ele alındığı kaydedildi. Deyrezzor kenti Suriye'nin stratejik kentlerinden biri olması bakımından da saldırılar önem taşıyor. Suriye ordusu 2017'nin kasım ayında kentin merkezi ve batısını IŞİD'den kurtarırken ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise kentin doğusunu kontrol altında tutuyor.

***

israil-in-planli-saldirganligi-828923-1.

NETANYAHU İSTENMİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yolsuzluktan yargılandığı davanın duruşmasının Covid-19 önlemleri nedeniyle 13 Ocak’tan 8 Şubat’a ertelenmesi tepki çekti. Batı Kudüs’teki Başbakanlık konutu yakınında yapılan eylemlere de polis müdahalesi sonucu onlarca kişi gözaltına alındı. Netanyahu’nun partisi Likud’la koalisyon ortağı olan Mavi-Beyaz ittifakı lideri Savunma Bakanı Benny Gantz ise önceki gün yaptığı açıklamada, “Netanyahu’yla koalisyon hükümeti kurmak hataydı” dedi. Bu karar nedeniyle pişmanlık duyduğunu ifade eden Gantz, “Netanyahu ile ortaklık yaptığım için bize inanan seçmenleri hayal kırıklığına uğrattım” diyerek muhalefet partilerine 23 Mart’taki seçim için ittifak çağrısında bulundu. Yair Lapid liderliğindeki Gelecek Partisi, Gantz’ın çağrısına sıcak baktığını duyururken İsrail Evimiz Partisi lideri Avigdor Liberman ise “Netanyahu’yu değiştirmek için bir kez şansımız oldu ama sen yedek başbakan olmayı seçtin” diyerek Gantz’ın önerisini reddetti.