İsrail, Filistin’de işgal ve genişleme politikasını sürdürürken Silvan Mahallesi’nde bir Filistinlinin dükkânını yıkmaya çalıştı, 6 kişi yaralandı.

İsrail’in saldırıları durmak bilmiyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail polisi dün, işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Silvan Mahallesi’nde bir dükkânın yıkımını engellemeye çalışan Filistinlilere müdahale etti. Müdahale sırasında plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gaz kullanan polis, 6 kişiyi yaraladı.

İsrail'in hedefindeki Silvan Mahallesi'nde sabah saatlerinde yine gerilim yükseldi. Çok sayıda İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın güneyindeki mahalleye iş makinesiyle baskın düzenledi.


Silvan Mahallesi’nin El-Boston bölgesinde yer alan Nidal Recebi’ye ait dükkan, İsrailli ekipler tarafından "imar izni" olmadığı gerekçesiyle yıkıldı.
Bu sırada yıkımı engellemek için bölgede toplanan Filistinlilere polis, plastik mermi, ses bombası ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Filistin Kızılay’ı müdahale sırasında 6 kişinin yaralandığını açıkladı. Silvan Mahallesi'nde Batın El Hava bölgesinde sayıları 86'yı bulan Filistinli aileden toplam 725 kişi, el-Bostan bölgesinde ise 1550 Filistinli evsiz kalma korkusuyla yaşıyor.

İsrail, Batın El Hava'da Filistinlilere ait bazı evlerin "Yahudilere ait araziye" inşa edildiği iddiasıyla boşaltılmasını istiyor. Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi Fetih’in Merkez Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Genel Kurulu Başkanı Hüseyin eş-Şeyh, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, uluslararası toplumu İsrail’in Doğu Kudüs’teki yıkımlarıyla Filistin halkına ve mallarına yaptığı saldırıları durdurmaya çağırdı.

***

Bennett ve Sisi bir araya gelecek

Bölgede, diplomatik temaslar sürüyor. İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin işgal altındaki Gazze Şeridi’nde ateşkes sonrası gelişmeleri değerlendirdikleri telefon görüşmesinde “yakın zamanda” bir araya gelme kararı aldıkları belirtildi.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nden dün yapılan açıklamada Bennett, 21 Mayıs’ta Filistinli hareketler ile İsrail arasında varılan ateşkes ve Hamas’ın elindeki İsraillilerin serbest bırakılması için yapılan dolaylı esir takası görüşmelerinde Mısır’ın arabuluculuğu için Sisi’ye teşekkür etti.

Bennett’ın göreve gelmesinden sonraki ilk görüşmede Sisi de 13 Haziran’da İsrail’in yeni başbakanı olması dolayısıyla Bennett’ı tebrik etti, ateşkesin güçlendirilmesi, Gazze’deki insani durumun iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kahire’nin açıklamasında ise Sisi’nin Filistin ve İsrail arasında kalıcı bir çözüm bulunması çağrısı yinelendi.