17 Ağustos Depremi’nde yaşamını yitirenler anılırken, kayıplara yol açan ihmallere rant hırsıyla göz yumuluyor

İstanbul depreme hazır mı?

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Şehir Plancıları Odası (ŞPO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) tarafından, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 19. Yılında İstanbul Şube Binasında “İstanbul Depreme Hazır mı?” başlıklı basın toplantısı düzenlendi.

Deprem ile rant eşanlamlı hale geldi

Toplantıda 17 Ağustos 1999 depreminden sonra bugün, gerekli derslerin alınarak depreme dayanıklı yapılarda güvenli yaşamların sürdürülmesi, ülkenin deprem gerçekleri ile yaşamanın gereklerini yerine getirilmesi gerektiğini, ancak bu durumun tam tersi olduğunu dile getiren TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Cevahir Efe Akçelik “AKP iktidarı deprem olgusunu sadece karlı bir Pazar alanı olarak görmektedir. Deprem sonrası oluşan acılar ve korkular suiistimal edilerek “deprem” sözü bu ülkede artık “rant” sözüyle eş anlamlı hale getirilmiştir” dedi.

Derhal kamulaştırılmalı

Her yıl İstanbul’da depremde olası yaşanacaklar hakkında durum tespiti yapan TMMOB yetkilileri bu yılda İstanbul’un depreme hazır olmadığını belirtti. 1999 depreminde bölgedeki birçok kentin elektriksiz kaldığını ve büyük iletişimsizlik sorunu yaşandığını belirten EMO Başkanı Erol Celepsoy, “Haberleşme ve enerji dağıtım şirketleri tamamen özelleşmiş durumda. İstanbul’un elektrik ile ilgili koordinasyonu özel bir şirkete verildi. Bunlar kamu işidir ve olası deprem durumunda can ve mal kaybını en aza indirebilmek için derhal kamulaştırılmalıdır” dedi.

Kaçak yapılarla ‘Barış’

“İstanbul’da var olan yapı stokunun yüzde 65’i kaçak. Haziranda gelen imar barışı düzenlemesiyle bu yapılar yasallaştı ve bunun anlamı mevcut kaçak yapıların deprem anında yıkıma terk edilmesi oldu. Her gün nüfus ve yapı olarak yoğunlaşan bu şehirde olası bir depremde doğal gaz ve su hatlarında meydana gelecek arızaların neler yaratacağını tahmin etmek zor değil. Kentsel dönüşüm rant olan bölgelerde yapıldı, toplum deprem konusunda eğitilmedi, toplanma alanları imara açıldı ve yapı denetimi yasasına kamusal bir işlev kazandırılmadı. Bu bizim olası bir depreme hazırlanmak yerine geri gittiğimizi gösteriyor" dedi.

Deprem toplanma alanları özelleştirildi

TMMOB, İstanbul İl Koordinasyon Kurulu aynı zamanda hazırladığı açıklama metninde 1999 depreminden sonra belirlenen deprem toplanma alanları üzerine yapılan inşaatları tespit ettiklerin belirtti. Deprem Toplanma alanı olan yerlere Torun Center, Ağaoğlu My City, Meydan AVM, Onaltı Dokuz, Ora AVM, Forum İstanbul, Kiptaş Ünalan, DAP Royal Center, TOKİ Avrupa Konutları, Capacity AVM, Çınar Olimpia Park Sitesi, Selenium Plaza gibi birçok yapı inşa edildiğini vurguladı. , iktidarın insan hayatı ve deprem tehlikesini değil, rantı önemsediğinin bir diğer göstergesi olduğunu ifade etti.

istanbul-depreme-hazir-mi-500789-1.

17 Ağustos Depremi'nde yaşamını yitirenler anıldı

»17 Ağustos 1999 depreminin 19'uncu yıldönümünde,Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde anma programı düzenlendi. Depremin meydana geldiği saat, 03.02'de Kavaklı Sahili'nde bulunan ‘17 Ağustos Deprem Şehitleri Anıtı'na çelenk konuldu.

»Adapazarı ve Yalova’da da saatler 03.02'yi gösterdiğinde anmalar yapıldı.

»İzmir'de, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümü sebebiyle meşaleli yürüyüş düzenlendi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ndeki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde başlayan yürüyüş, Alsancak İskelesi'nde son buldu.