Protestolarla sarsılan Sri Lanka’da milletvekillerinin katıldığı ‘gizli’ oylama sonucu, halkın istifasını istediği başbakan Wickremesinghe devlet başkanı seçildi. Muhalefet tepkili: Burası artık hükümsüz bir parlamento.

‘İstenmeyen’ devlet başkanı
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

Son 70 yıldır yaşanan en büyük ekonomik krizin içinde olan Güney Asya ülkesi Sri Lanka’da, parlamentonda yapılan oylama sonucu Geçici Devlet Başkanı ve Başbakan Ranil Wickremesinghe, ülkenin yeni devlet başkanı seçildi.

Ekonomik ve siyasi krizdeki ülkenin 225 üyeli parlamentosunda yapılan ‘gizli’ oylamada, hükümet karşıtı protestoların ardından ülkeden ayrılan ve 14 Temmuz'da elektronik postayla istifa eden Gotabaya Rajapaksa'nın yerine gelecek isim belirlendi. Oylama öncesinde, olası gösterilere karşı parlamento binası güvenlik güçleri tarafından abluka altına alındı, bina çevresine de barikatlar yerleştirildi. Oylamada, Wickremesinghe, 82'ye karşı 134 oyla parti rakibi Dullas Alahapperuma'yı mağlup ederek, Devlet Başkanı seçildi.

Wickremesinghe, Sri Lanka Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından parlamentoda yaptığı konuşmada, ülkenin “çok zor bir durumda” olduğunu, önlerinde aşılması gereken büyük engeller bulunduğunu söyledi. 73 yaşındaki Wickremesinghe, muhalefete de çağrıda bulunarak ülkenin yararı için hükümetine destek vermelerini istedi. Muhalefet ise tepkili. Daha önce aday olan ancak daha sonra çekilen ana muhalefet lideri Sajith Premadasa, “Burası artık hükümsüz bir parlamento” dedi.

‘EYLEMLER BÜYÜR’ UYARISI

Oylamadan galibiyetle çıkan Wickremesinghe, normal şartlarda görev süresi 2024'te dolması gereken Rajapaksa'dan geriye kalan 2 yıl boyunca görev yapacak. Wickremesinghe’nin ülkede siyasi istikrarı sağlaması ve Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) bir kurtarma paketi için müzakereleri yeniden başlatması gerekiyor. İktidar partisi, Wickremesinghe’nin ekonomi alanındaki deneyimi nedeniyle kendisinin cumhurbaşkanlığına destek verdiklerini söyledi. Partinin Genel Sekreteri Sagara Kariyawasam, “Ekonomik krize çözüm getirecek kapasite, bilgi birikimi ve deneyime sahip tek kişinin Wickremesinghe olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Wickremesinghe’nin cumhurbaşkanlığına seçilmesinin yeni bir protesto dalgasına yol açabileceği belirtiliyor. Zira ülkedeki protestocular, Wickremesinghe’nin da istifasını istiyordu.

EYLEMLER SONRASI TERK ETTİ

Sri Lanka’da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protestolarını yoğunlaştırmıştı. Aşırı enflasyon, ülkede bazı gıdaların, ilaç ve yakıtın tedarikinde sıkıntılar yaşanmasına yol açmıştı. Rajapaksa ailesini ve hükümeti ekonomik krizin sorumlusu olarak gören binlerce insan öfkeyle sokaklara dökülmüştü. Rajapaksa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ve diğer bazı hükümet binalarının istifasını isteyen muhalif binlerce gösterici tarafından işgal edilmesinin ardından geçen hafta Sri Lanka’yı terk etmiş ve önce Maldivler, sonra da Singapur’a sığınmıştı.

KRİZLERİN ÜLKESİ: SRİ LANKA

Güney Asya ülkesi Sri Lanka iflasın eşiğinde. Ülkede gıda, yakıt ve temel ihtiyaçların temini konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ülkeye ilişkin kimi bilgiler şöyle:

1948 yılında İngiltere’den bağımsızlığını kazanan Sri Lanka’da Sinhal, Tamil ve Müslüman olmak üzere üç ana etnik grup bulunuyor. Ülkenin 22 milyonluk nüfusunun yüzde 99’unu bu gruplar oluşturuyor. İktidarda yıllardır aynı aile bulunuyordu. Cumhurbaşkanı ülkenin, hükümetin ve ordunun başında, buna karşın parlamentoda iktidar partisinin lideri konumundaki başbakanla bir yetki paylaşımı söz konusu.

YENİ BAŞKAN KİM?

Mayıs ayında Başbakanlık görevine getirilen Ranil Wickremesinghe, 45 yıldır Sri Lanka siyasetinde. Altı kez Başbakanlık görevi yapan ve iki kez de Cumhurbaşkanlığına aday olan Wickremesinghe, ülkeyi terk eden eski Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’ya yakın bir isim olarak biliniyor. Son iki haftadır yapılan protestolarda Wickremesinghe’nin istifası talep edilmişti.