‘Çocuk istismarı zanlılarına af’ düzenlemesine karşı tepkiler sürüyor. HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu “Düzenlemenin bir kereye mahsus olduğunu savunmak, suçu meşrulaştırmak demektir” ifadelerini kullandı

İstismarı affetmek suçu meşrulaştırır

Burcu Cansu

AKP hükümeti tarafından 2016’da ve 2018’de gündeme getirilen ve kadın örgütleri ile muhalefetin “Tecavüzü meşrulaştıramazsınız” tepkilerinin ardından geri çekilen ‘Çocuk istismarı zanlılarına af’ düzenlemesinin yeniden gündeme gelmesine tepkiler sürüyor.

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, düzenlemeye ilişkin düşüncelerini BirGün’e anlattı.

KIYAMET KOPAR

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü:
“Meclis’in gündemine gelirse kıyamet kopar. Üç kez Adalet Bakanı ile görüştüm, kendisi ‘gündemimde yok’ dedi. Bu düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı makamına sunulması ve tecavüzün onaylanması kabul edilemez.

2016 yılında dönemin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ 2016’da erkekler hapiste olduğu için 286 kişinin ‘mağduriyetinden’ bahsediyordu bu sayı 40 bine ulaştı. Cezasızlık bu sayıyı daha da artırır. ‘Çocuktuk, sevdik, evlendik’ diye bir şey yok. Çocuğun sevmekle ilgisi olmadığı için 18 yaşına kadar resmi işleme imza atamaz. Çocuklarını evlendirenlerin de cezalandırılmasını istiyoruz. Bu düzenleme toprağın yedi kat dibine gömülmelidir. Bu düzenlemenin bir kereye mahsus olacağı iddiasını da kabul etmiyoruz. Devletin yapması gereken tecavüzcüleri aklamak değil, bu kadınların istihdamını, çocuklarının eğitim ve kreş giderlerini karşılamak olmalıdır. Biz buna izin vermeyeceğiz.”

KİMİ KURTARMAK İSTİYORLAR?

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer:

“Bir kereye mahsus kanun düzenlemesi olmaz. Ya korumaya çalıştıkları birileri var ya da bir kere getirerek rıza yaşını düşürüp kanunda delik açmak istiyorlar. Bizler çocuk ve gelin kelimesinin bir araya getirilmesine izin vermeyeceğiz. Mağduriyeti gidermekten, babaları hapisten çıkarmaktan bahsediliyor, hırsızlık yapan babaların da çocukları var. Suçu görmezden gelemeyiz. Öncelikle kadının ve çocuğunun mağduriyeti giderilmelidir. Bu işin partiler üstü olduğunu söylüyoruz. Kadın dernekleri ile dayanışmayı sürdüreceğiz, kitlesel olarak tepkimizi her zaman ortaya koyacağız.”

KIZ ÇOCUKLARININ SESİ OLMALIYIZ

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu:

“Düzenlemenin bir kereye mahsus olduğunu savunmak, suçu meşrulaştırmak demektir. Bu ülkede büyük çabalar sonucunda TCK değişikliği sağlandı. Tecavüz edenle evlenince suçtan kurtulma maddelerinin iptalini sağladık. Bu suçun kişiye karşı işlendiğini savunduk. Neredeyse kanun gerekçelerine kadar yazmak için uğraştık ve başarılı olduk. Bunları yapan bir hareket asla çocuk istismarına affı kabul etmez. Bu düzenlemenin tekrar tekrar önümüze gelmesi can yakıcı. Erkek egemen sistemde, zorla evlendirilen, istismara maruz kalan kız çocuklarının sesi olmaz durumundayız.”

Güvenlik soruşturması geliyor

AKP iktidarı, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) iptal kararının ardından, yeniden düzenleyerek torba teklife koyduğu ve sonrasında tekliften çıkardığı, memuriyete girişte "güvenlik soruşturması" şartına ilişkin düzenlemeyi yeniden Meclis gündemine getiriyor. Hazırlanacak düzenlemeyle kamuya geçişte güvenlik soruşturması yapılırken, hangi soruların sorulacağı, kimin soracağı, elde edilen verilerin nasıl ve ne kadar süre ile saklanacağı, nasıl imha edileceği gibi kriterler belirlenecek. İlk defa veya yeniden kamu görevine atanacakların tümü hakkında, MİT ve emniyet birimlerinin güvenlik soruşturması yapmaları öngörülüyor.