"Ermenilere soykırım yapılmadığını" savunduğu için Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında İsviçre'ye Türkiye'den misilleme geldi. Halaçoğlu'na soruşturma b

"Ermenilere soykırım yapılmadığını" savunduğu için Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında İsviçre'ye Türkiye'den misilleme geldi. Halaçoğlu'na soruşturma başlatan İsviçreli savcı Andrej Gnehm hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma dosyası açıldı. Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz tarafından yapılan suç duyurusunda ifade özgürlüğünün sınırlanamayacağı görüşü dile getirildi. Öte yandan İsviçreli savcıya ve İsviçre yasalarına tepki gösteren Türkiye'nin yasalarında aynı konuyla ilgili hapis cezasını öngören düzenlemeler var. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 305. maddesi "Ermenilere soykırım uygulandığını" savunmayı suç olarak düzenliyor.

MİSİLLEME GECİKMEDİ

Halaçoğlu hakkında soruşturma başlatan İsviçreli savcı Andrej Gnehm'in suç işlediğini öne süren Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Erdem Akyüz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak savcı hakkında soruşturma açılmasını istedi. Akyüz, İsviçreli savcı Gnehm'in fiilinin, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile İnsan Hakları ve Temel Özgürlükleri Korumaya Dair Avrupa Sözleşmesi'ne aykırılık teşkil ettiğini bildirdi. Bu sözleşmelerde, ifade özgürlüğünün sınırlanamayacağı, bir fikri ulaştırma özgürlüğüne kamu makamlarının müdahele edemeyeceğinin öngörüldüğüne işaret eden Akyüz, bu fiilin ayrıca TCK'da yer alan devletin arsıulusal şahsiyetine karşı işlenen bir suç niteliği taşıdığını dile getirdi. Erdem Akyüz'ün istemi doğrultusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda açılan soruşturma dosyasında, İsviçreli savcı Andrej Gnehm hakkında, kovuşturma yapılması, Interpol aracılığıyla Gnehm'in hüviyet bilgileri ve savunmasının alınması, aksi halde tutuklanacağı ihtarının yapılması, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları aracılığıyla İsviçre makamları ile temasa geçilmesi ve suç isnadı ve iftiradan ötürü soruşturma yapılarak dava açılması talep ediliyor.

TCK'DA DA BENZER SUÇ VAR

Ermeniler hakkında soykırım uygulanmadığını" savunan Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında soruşturma başlatan İsviçre'ye tepki gösteren Türkiye, kendi yasalarındaki benzer hükümleri ise görmezden geliyor. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek olan TCK'nın 305. maddesi İsviçre yasalarının tersi olarak "Ermenilere soykırım yapıldığını savunmanın" suç olduğunu öngörüyor. Ancak maddenin gerekçesinde yer alan bu hüküm, Adalet Bakanlığı tarafından basılan Yeni TCK kitapçığından çıkarıldı. Ermeni sorununa yaklaşım üzerine farklı yaklaşımlar Türkiye ile diğer devletleri bir kez daha karşı karşıya getirdi. TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu'nun İsviçre'de Ermeni sorunuyla ilgili yaptığı konuşmanın ardından hakkında soruşturma açılmasının yankıları sürerken TCK'da benzer ifadelerin olması Türkiye'nin İsviçre'ye tavrında çelişkili bir durum doğurdu. 1 Haziran'da yürürlüğe girecek TCK'nın "Temel Milli Yararlara Karşı Hakaret" başlığı taşıyan 305. maddesi "Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı savaş açması veya hasmane hareketlerde bulunması için yabancı devlet yetkililerini tahrik eden veya bu amaca yönelik olarak yabancı devlet yetkilileri ile işbirliği yapan kişi, on yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Tahrik fiilinin basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır" artırılır hükmünü getiriyor. Yasanın gerekçesinde ise "Ermenilere karşı soykırım yapıldığını savunmak" ve "Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesini istemek" örnek suçlar olarak ifade ediliyor. Bu ifadelerin gerekçede yer alması üzerine Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Adalet Bakanlığı'na bir mektup göndererek bu suçların yasa kapsamından çıkarılmasını istemişti. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı Yayın İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından basılan Yeni TCK kitapçığında bu ifadeler çıkarıldı. Ancak bu, resmi bir değişiklik olmadığı için yasanın değiştiği anlamına gelmiyor. Yani Türkiye'de "Ermenilere soykırım uygulanmıştır" diyen bir kişi 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilecek.

İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDEN PROTESTO

Öte yandan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 13. İletişim Fakülteleri Dekanlar Toplantısı'nda Prof. Dr. Halaçoğlu hakkında İsviçre'de alınan yargı kararı protesto edildi. (İG-İG)