İzmir depremi geride hüzün ve mucize bıraktı

Berkay SAĞOL

Kepçe ve hilti gürültüsü ile zaman zaman toza bulanan gökyüzü, enkazlarda bir insana ulaşabilmek için yapılan sessizlik çağrıları ve ailelerin hüzünle umuda bulanmış bekleyişiyle depremin üzerinden 1 hafta geçti. Kimi zaman mucizelerle buruk sevinçler yaşanırken, hayatını kaybedenlerin geride bıraktığı hüzünlü hikâyeler ise herkesi yasa boğdu.

Mansuroğlu ve Manavkuyu Mahalleri’nde bulunan Rıza Bey, Doğanlar, Emrah, Yağcıoğlu Apartmanları ve Barış Sitesi tamamen yıkıldı. Bu apartmanlar arasında en fazla can kayıpları ise, Rıza Bey, Emrah ve Doğanlar Apartmanı’nda yaşandı.

Hayatını kaybedenler arasında İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Nuri Seha Yüksel’in eşi Burcu Yüksel, kızı Dila Yüksel ile Ege Ilgaz Yüksel bulunuyor. Ege Ilgaz Yüksel, Türkiye’nin en yüksek puanla öğrenci kabul eden, köklü okullarından birinde, İstanbul Erkek Lisesi’nde 10’uncu sınıf öğrencisiydi.

Meydana gelen depremde Dr. Hüsnü Kırabalı da hayatını kaybederken, hemşireler Nebiye Tekin, Fatma Öztürk yaşamını yitirdi. Diş hekimi Buse Demir ve Zarife Doğan, Diş Hekimi Asistanları Aslı Taner ve Yeşim Emir ile sağlık memuru Doğan Sert’in de enkaz altında cansız bedenlerine ulaşıldı. Depremde İzmir Barosu üyeleri Av. Birgül Pandal, Av. Ferda Murat Duman ve Av. Ekrem Özgür Duman ile Av. Salim Şirin’in kızı İpek Şirin de hayatını kaybetti.

Tunceli’nin Çemişgezek ilçesi Payamdüzü köyünde yaşarken, 2017 yılında TEOG birincisi olduktan sonra İzmir’de özel bir okulu burslu olarak kazanan Arda Baran Demir, ailesiyle birlikte Bayraklı ilçesindeki Barış Apartmanı’nda yaşamaya başladı. Cuma günü öğretmeninden izin alarak eve gelen Demir, depreme anne ve babası işte, kız kardeşi ise okulda olduğu sırada tek başına yakalanarak hayatını kaybetti.

Koyu Göztepe taraftarı olan 22 yaşındaki Ali Çağın Kaygusuz ise, Emrah Apartmanı enkazında, kurtarılmayı bekledi. Rahatsız olduğu için iş yerinden izin alan Kaygusuz depreme dinlendiği sırada evde yakalandı ve hayatını kaybetti. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Şehir Bölge Planlama bölümünde öğrenci olan Seda Dinçer’in ise günlerce enkazdan güzel haberi beklendi. Doğanlar Apartman’ında cansız bedenine ulaşılan Dinçer yakınlarını yasa boğdu. Depremde daha nice yurttaşımızın da rant uğruna enkazın altında hikâyeleri yarım kaldı.

UMUDUN ADI ELİF VE AYDA

Depremde ise en çok sevinilen ise Elif ve Ayda bebek oldu. Doğanlar Apartmanı’ndaki enkazda kalan 3 yaşındaki Elif Perinçek depremden tam 65 saat sonra binanın altından çıkarıldı. Küçük Elif'in annesi Seher Dereli Perinçek ile ikiz ablaları 10 yaşındaki Elzem ve Ezel de depremden 23 saat sonra sağ kurtarılmış, ağabeyi 7 yaşındaki Umut'un ise cansız bedenine ulaşılmıştı. En büyük mucize ise depremden tam 91 saat sonra kurtarılan Ayda Gezgin oldu. Rıza Bey Apartmanı’nın enkazında kalan Ayda, tüm Türkiye’yi sevindirdi. Ayda'nın annesi Fidan Gezgin'in ise cansız bedenine ulaşıldı.

HER YER ÇADIR, HER YER DAYANIŞMA

Bayraklı ve Bornova’da neredeyse her parkta çadırlar kuruldu. Kış ayı yaklaşırken depremzedeler için çadırlarda yaşam çok kolay değil. Çadırda yaşayan ve binasına ağır hasarlı tespiti konulan Ayhan Kaya, “Çok yoğun bir dayanışma ve yardım örneği oldu. Şu anda çadırlarda eksiğimiz yok İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD ve birçok kurum sürekli malzeme gönderiyor. Ancak hiçbir şey evimizin yerini tutmuyor. Benim yaşadığım binaya ağır hasarlı diye rapor verildi ancak önümüzdeki günlerde sürecin nasıl ilerleyeceği konusunda bilgi verilmedi. Bu konu hakkında yetkililerden açıklama bekliyoruz” dedi.