İzmir genelinde Pazartesi gece saatlerinde başlayan şiddetli yağmur birçok ilçede sele neden oldu. Ev ve işyerlerini su basarken, yollar göle döndü. İzmir Valiliği, kent genelinde 673 su baskını, 23 mahsur kalma olayının gerçekleştiğini bildirdi.

İzmir’i sel vurdu

Berkay SAĞOL

İzmir’de Pazartesi akşamdan itibaren kent genelinde etkili olan sağnak yağış, birçok ilçede sel ve su baskınlarına neden olurken, dereler taştı. Alt geçitler ve yollar tıkandı, birçok noktada trafik durdu, toplu ulaşımda aksamalar yaşandı. Konak, Balçova, Karabağlar, Karaburun, Bayraklı ve Karşıyaka'da sel nedeniyle ev ve işyerlerini su bastı. Valilikten yapılan açıklamaya göre de Menderes’te iki yurttaşın da hayatını kaybettiği bildirildi.

Balçova'nın Çetin Emeç Mahallesi'nde Hacı Ahmet Deresi taştı. Taşan dere nedeniyle bir sokak su altında kaldı ve derenin yanındaki yol trafiğe kapandı. Çok sayıda araç ve otobüs trafikte kaldı. Karabağlar’da ise Poligon Deresi'nin istinat duvarı yıkıldı. Bazı evleri ve kafeleri su bastı. Fahrettin Altay Mahallesi’nde çok sayıda araç su içinde kalırken, İnönü Caddesi'nde de yollardaki su nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı. İzmir’in aktarma merkezi olan Halkapınar’da da otobüs durakları tamamen sular altında kaldı.

AĞAÇ DEVRİLDİ

Konak ilçesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi Binası önünde bulunan Konak Alt Geçidi'ni su bastı. Bazı araçlar su içinde mahsur kaldı. Güzelyalı ve Mithatpaşa caddelerinde çok sayıda ev ve iş yerinde su baskını meydana geldi. Karşıyaka ilçesinde de sağanak nedeniyle sel ve su baskınları meydana geldi. Kent içi ulaşımda önemli noktalar arasında yer alan, aynı zamanda İzmir-Çanakkale kara yolu da olan Anadolu Caddesi'nde yolun su dolması nedeniyle trafik tamamen durdu. Yol çevresindeki alanlara park edilmiş araçlar sular içinde kaldı. Aksoy Mahallesi’nde araçların üzerine ağaç devrildi.

1995’TEN DAHA BÜYÜK FELAKET

Soğukkuyu Deresi'nde taşma meydana gelirken, Örnekköy’de 10 Nisan Köprüsü'nün altında su baskını nedeniyle çok sayıda araç mahsur kaldı. İZBAN, şiddetli yağış nedeniyle Turan-Halkapınar arasındaki tren seferlerinin geçici olarak durduğunu, Kemer-Gaziemir arasında ise tek hat üzerinden seferlerin yapıldığını duyurdu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri kentte gece saatlerinden itibaren aralıksız yağan aşırı yağmurun yol açtığı olumsuzlukları gidermek için çalışmalarını sürdürüyor. Gelişmeleri İZUM’dan takip eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Geçen yıl boyunca yağan yağmurun yüzde 18’i bir gecede yağdı. Metrekareye 126 kilogram su düştü. İzmir'in 1995 yılında yaşadığı sel felaketinde 4 saat içinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düşmüştü. O vakit 61 vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Bu gece metrekareye 126 kilogram yağış düştü. Rakamın büyüklüğünü gösterebilmek açısından şu örneği verebilirim. Bir yılın toplam yağış miktarı 717 kilogram. Birkaç saatte İzmir'in aldığı yağış miktarı 126 kilogram. Bu olağanüstü büyük bir rakam, büyük bir felaket” dedi.

Yaşanan sel felaketiyle ilgili BirGün’e açıklama yapan TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, “Bu şiddetli yağmur iklim değişikliğinin bir sonucu. İzmir’in mevcut altyapısı artık bu denli büyük yağışları kaldırmıyor. Bugünkü yağmur çok ekstra bir yağış ama yine de altyapı planları hazırlanırken mevcut verilerden daha toleranslı bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Ön görülen rakamlar hep limitte tutuluyor ve bu derece şiddetli bir yağış göz önüne alınmadığı için bu şekilde felaketler yaşanıyor. Altyapının bu şekilde yetersiz olduğu bir kentte hâlâ imarla uğraşılıyor. Asıl sorun kent genelinde imar planları hazırlanırken şimdiye kadar bu rakamların düzgün hesaplanmaması veya ciddiye alınmamış olması. Yapılacak işlerde imar ve kent planlamasının ne derecede önemli olduğunu tekrar gördük” diye konuştu.

İZMİR VALİSİ ÇAĞRI YAPTI

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yaptığı açıklamada, "İzmir’e sekiz saatte şubat ayı ortalamasının üzerinde yağış düşmüştür. Bu sebeple birçok alt geçit ve yollar su baskını nedeniyle tıkalıdır. Lütfen mecbur olmayan vatandaşlar sokağa çıkmasınlar” dedi. Kamu çalışanları ise tam gün idari izinli sayıldı.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, selde zarar gören vatandaşların zararlarının giderilmesi için Meclis’e bir soru önergesi verdi. Bayır ayrıca, bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesine yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.