Jeotermale karşı direnen Değirmendere köylülerine destek

BİRGÜN İZMİR

Aydın’ın Kuyucak ilçesi Değirmendere köyünde Turcas Kuyucak Jeotermal şirketinin açmak istediği jeotermal kuyusuna karşı köylülerin direnişi sürüyor. Değirmendere köylüleri evlerinin 35 metre yakınında bulunan ve zeytin bahçesine yapılmak istenen jeotermal kuyusuna karşı gece gündüz alanda nöbet tutmaya devam ediyor.

Değirmendere köylülerine dün ÖDP Aydın İl Örgütü, Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED), Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği (KIZÇEDER), Birleşik Haziran Hareketi Efeler Yürütmesi, Aydın Barosu Çevre Komisyonu ve çevre köylerden destek ve dayanışma ziyareti gerçekleşti.

Değirmendere köylüleri, 4 saat süren jandarma müdahalesi sonucunda darp edildiklerini, suçluymuş gibi gözaltı yaşadıklarını ve bir arkadaşlarının da çadırdan uzaklaştırma, olay mahalline girmeme ile cezalandırıldığını belirttiler.

'ŞİRKET OLASI BİR SEL FELAKETİNE ZEMİN HAZIRLIYOR'

Köylüler önceden su sesiyle tarlalarını işlediklerini, şimdi ise Jeotermal Santrallerin gürültüsüne maruz kaldıklarını, topraklarının, sularının havalarının kirletildiğini, bu yetmezmiş gibi aynı zamanda dere yatağını değiştirmeye çalıştıklarını, şirketin olası bir sel felaketine zemin hazırladığını söylediler.

Aydın Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. İsmail Türkbay, şirketin hukuk tanımaz uygulamaları ve güvenlik güçlerinin tutumları karşısında hukuki yardımda bulunacaklarını belirtti.

GERÇED Yönetim Kurulu Başkanı Halil Çetinkaya’da dernek çatısı altında mücadelenin önemini vurguladı. Germencik' te Jeotermal Şirketlere karşı açtıkları davalarda kazanımlar elde ettiklerini ifade etti.

KIZÇEDER’li Kızılcaköylülerde dernek çatısı altında örgütlü olarak ondört aydır Çadır Nöbetlerine devam ettiklerini, eğer bu karşı duruş olmasaydı, Şirket şimdiye Santrallerini kurmuş olacağını sözlerine eklediler.

ÖDP Aydın İl Başkanı Hüseyin Kırmızıdağ da köylülere geçmiş olsun dileğinde bulunarak, mücadelelerini sahiplendiklerini, maddi manevi destek olacağız dedi.

Birleşik Haziran Hareketi Efeler Meclisi Yürütmesinden Mehmet Kaçmaz ise geçtiğimiz günlerde TMMOB Heyeti' nin bölgemizdeki incelemeleri sonrasında yaptığı Jeotermal Çalıştayı nda belirtildiği üzere Aydın’ın bir tane dahi santrali kaldıramayacağını, mevcut santrallerin de iyi bir denetiminin yapılması sonucunu kamuoyuna paylaştılar.