Her cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin dün özel iki konuğu vardı; Uruguay Eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve eşi Lucia Topoulanski

Jose Mujica, annelerin mücadelesine ses verdi

ZEYNEP KURAY- BERİVAN TANRIVERDİ

Cumartesi Anneleri’nin, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için her cumartesi Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdiği adalet nöbetinin 553’üncü haftasına ‘Saraysız Başkan’ Uruguay Eski Devlet Başkanı Jose Mujica ve yıllarca cezaevinde kalan eşi Lucia Topoulanski destek verdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, Sezai Temeli ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu da Cumartesi Anneleri’nin yanındaydı. Cumartesi Anneleri’ni dinleyen ve onların acılarına ortak olan Mujica ve Topoulanski yoğun programları nedeniyle, Galatasaray Meydanı’ndan oturum başladıktan kısa bir süre sonra ayrılmak zorunda kaldı.

Adalet için uğraşmıyorlar
Mujica ve eşi Topoulanski’nin desteğinden dolayı teşekkürlerini sunan ve 20 senedir meydanda olduklarını fakat adalete ilişkin hiçbir adımın atılmadığını belirten kayıp Fehmi Tosun’un eşi Hanım Tosun, “Bugün burada yüzlerce basın mensubu var. Ama buraya adaletin sağlanabilmesi için gelmediler. Sadece yurtdışından gelen çok değer verdiğimiz bir cumhurbaşkanı geldiği için buradalar. Ama yine burada adalet yok. Bu ülkede cumhurbaşkanları, başbakanlar adalet için uğraşmıyorlar. Buraya gelen cumhurbaşkanı hoş geldi ancak bu ülkede cumhurbaşkanlığı başka türlü işleniyor” diye konuştu.

Dargeçit için adalet yok
Cumartesi Anneleri 553’üncü oturumunda, 20 yıl önce; 1995’te Mardin Dargeçit’te gözaltına alınıp katledilen, 12 yaşındaki Seyhan Doğan, Davut Altunkaynak ve 16 yaşındaki Nedim Akyön’ün aralarında bulunduğu 7 kişiyi hatırlatarak, Dargeçit JİTEM davasının cezasızlık geleneğinin bir halkası olmamasını, faillerin hakkaniyete uygun cezalandırılmasını istedi. Konuşma yapan Hayrettin Eren’in ablası İkmal Eren “Serbest kalsalardı eve gelirlerdi. İtirazları ‘dağa gitmişlerdir’ diye karşılandı. Aileler kayıplarını aramaktan vazgeçsin diye tehdit edildi, gözaltına alındı, işkence gördü. Tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı” dedi.

Bulduğuma bile sevinemedim
Adalet nöbetinde konuşan Seyhan Doğan’ın yeğeni Evin Doğan da “Amcamı bulduk ancak acımız devam ediyor. Onu bulduğuma sevinemedim, çünkü onu o halde gördüğümde o kadar üzüldüm ki bulunduğuna bile sevinemedim” dedi. Dün, amcasının gözaltına alındığı yaşta olduğunu vurgulayan Evin, “O kadar işkenceye rağmen amcamı rahat bırakmıyorlar. Mezarı ziyaret ettiğimde tüm mezar taşları yıkılmıştı. Artık ne istiyorlar bilemiyorum. Artık yeter diyorum son versinler bu işkencelere” diye feryat etti.

AKP döneminde yeni anneler eklendi!
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da “553 haftadır devletten ve hükümetten ses yok. Nice hükümetler geldi geçti, bazıları failleri hakkında gereğinin yapılacağına söz verdiler fakat bırakın bunlarla ilgili etkili bir soruşturma yürütmeyi, tam tersine AKP’nin 13 yıllık iktidarı döneminde Cumartesi Anneleri’ne yeni anneler eklendi” diye konuştu. En azından kamunun genel beklentisi olan adalet sağlanacağına dair en küçük bir umut olmadığını da ifade eden Demirtaş, “Cumartesi Anneleri’nin haklı adalet arayışının bir gün sonuçlanacağına inanıyorum, bu mücadelenin bir parçasıyız ve devlet hesap verene ve özür dileyene kadar bu arayış sürecek” dedi.

Diktatörlüğe karşı sandığa
Seçimlere katılımın diğer yıllara göre çok yüksek olacağını düşündüğünü belirten Demirtaş, “Kimse evinde oturmasın. Seçimi ve sandığı lütfen önemseyin ve geleceğimiz ve aydınlık yarınlar için, diktatörlüğe karşı sandık başına gidin” çağrısında bulundu.