Julian Assange’ın babası: Oğlum çok zor koşullar altında tutuluyor

Wikileaks’in editörü ve basın sözcüsü Julian Assange’ın babası John Shipton, oğluna yönelik tecridin pratikte yavaş yavaş uygulanan bir ölüm cezası olduğuna dikkat çekti.

Evrensel'in haberine göre, oğlunun özgürlüğüne kavuşması için Avrupa turuna çıkan Wikileaks’in editörü ve basın sözcüsü Julian Assange’ın babası John Shipton geçtiğimiz hafta İsveç’e geldi. Başkent Stockholm’de Julian Assange’la Dayanışma Komitesi” yöneticileri ile görüştü. Basın toplantısı düzenledi ve Assange’ın serbest bırakılması için düzenlenen bir eyleme katıldı.

İsveç Parlamentosu binasında düzenlenen basın toplantısında Shipton, tecrit uygulandığı için Assange’la sık sık görüşemediğini ama tecridin kaldırılmasından sonra 2 ayda bir kez yerine haftada 3 kez ziyarete çıkma hakkının olacağını söyledi.

Assange’ın Londra’da yüksek güvenlikli Belmarsh Cezaevi’nde tutulduğunu ve kendisine “terörist muamelesi” yapıldığını söyleyen Shipton, “Çok zor koşullarda tutuluyor. Tecritte tutulduğu dönemde 15 kilo zayıfladı” dedi.

Shihpton, Büyük Britanya’da mahkemenin Assange’ın ABD’ye teslim edilmesini kararlaştırması durumunda 175 yıl hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledikten sonra “Biz bundan çok kaygı duyuyoruz. Ailesinin tamamı onu desteklemek için Avrupa turunda. ABD’ye gönderilmesini engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

Assange’ın “pratikte ölüm cezasına çarptırıldığını” ve iki çocuğuyla görüşemediğini söyleyen Shipton, bir gazetecinin İsveç’in tutumunu nasıl değerlendirdiği sorusuna “Ben buraya İsveç’i eleştirmek için gelmedim. Oğlumun serbest bırakılması için kamuoyu oluşturmaya geldim. Ancak İsveç’te savcılar bir tecavüz davasında 9 yıl karar veremedi” diyerek yanıtladı.

Shipton, basın toplantısından sonra parlamento önünde toplanan bir grupla birlikte bir gösteri gerçekleştirdi. Ellerinde Assage’ın serbest bırakılmasını ve ifade özgürlüğünü savunan döviz ve pankartlar taşıyan grup, parlamento binasından Hötorget Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş boyunca Assage’ın serbest bırakılmasını talep eden sloganlar atıldı. Meydanda kısa bir konuşma yapan Shipton, Assange’ın özgürlüğüne kavuşması için verilen mücadelenin ifade özgürlüğünü savunmanın bir parçası olduğunu söyledi. Assange’ın serbest bırakılması için katkıda bulunanlara teşekkür etti.