Katar Dışişleri Bakanı El Tani, Kabil Havalimanı’nın yeniden faaliyete açılması için Türkiye ve Taliban örgütüyle görüşmelerin yapıldığını kamuoyuna duyurdu.

Kabil Havalimanı krizinde Katar’dan görüşme trafiği

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan’da ABD ve NATO askerleri çekildikten sonra Kabil Havalimanı’nı ele geçiren Taliban’ın havalimanının faaliyetleriyle ilgili Katar’la görüştüğü resmi olarak doğrulandı. Katar’ın Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdulrahman El Tani, Kabil Havalimanı’nın yeniden hizmete açılması için Taliban ve Türkiye ile görüştüklerini açıkladı.

Katarlı bakan, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’le birlikte katıldığı basın toplantısında "Taliban’la ve teknik yardım sağlama konusunda Türkiye ile görüşüyoruz. Çok çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede havalimanını hizmete açmak konusunda umutluyuz" dedi. Katar’ın, Kabil Havalimanı’nın yeniden hizmete açılmasını Taliban’la görüşmek üzere çarşamba günü Afganistan’a kapsamlı bir teknik ekip gönderdiği duyurulmuştu. Katarlı yetkililer, ABD ve Taliban arasında başkent Doha’da düzenlenen barış görüşmelerinde de aracılık rolü üstlenmişti.

AB ÜLKELERİ TAHLİYE GÜNDEMİNİ TARTIŞTI

Batılı ülkeler için çalışan Afganların ülkeden tahliyesi ise halen tamamlanmadı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri dışişleri ve savunma bakanları dün Afganistan’daki son durumla ilgili Slovenya’da bir araya geldi. Görüşmede, "Taliban’a karşı alınacak tutumun değerlendirildiği ve ülkede tahliyelerin devamlılığın sağlanması" gibi başlıkların ele alındığı aktarıldı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise yeni bir askeri müdahale birliği oluşturulması önerisi gündeme getirdi. Borrell, bu askeri birliğin havalimanının faaliyetlerine devam etmesi ve tahliye uçuşlarında kullanılabilmesi için gerekli olacağını savundu.