AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 değerli kamu arazisinin satışını daha onayladı.

Kamu arazilerinin satışına onay

Haber Merkezi

Çok sayıda taşınmazın bir kısmının özelleştirme kapsamına alınmasına, özelleştirme kapsamında olan bazılarının imar planlarının değiştirilmesine, bir kısmının da satışına dair Cumhurbaşkanı kararları, dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Bodrum’da Bitez, Ankara’da Çankaya ve Yenimahalle, İstanbul’da Kanal İstanbul projesinin planlandığı Arnavutköy’ün de aralarında olduğu birçok yerde, Hazine’ye ait yüzlerce dönüm arazi satıldı.

KALAMIŞ LİMANI KOÇ’UN

Söz konusu kararlarla, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ’ye ait Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı’nın 40 yıl süreli işletme hakkının, 2,53 milyar liralık teklifle ihaleyi kazanan Koç Holding’e bağlı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri AŞ’ye devri onaylandı.

Yat limanının özelleştirilmesiyle ilgili karar, 2013 yılında yürürlüğe girmişti. İstanbul Kadıköy Belediyesi, mahalle sakinleri, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası, kararın iptali için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na itirazda bulunmuş ama itirazlar reddedilmişti. Son dönemde Kadıköy Belediyesi, yat limanının özelleştirilmek yerine kendilerine satılması yönünde kampanya başlatmış ama ihaleye bile sokulmamıştı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını duyurmuştu.

İstanbul Arnavutköy’de ise Kanal İstanbul güzergâhında Hazine’ye ait üç arazi HZL Bilişim adlı bir şirkete satıldı. Toplamda 27,4 dönüm eden araziler için şirket, 142,8 milyon lira ödeyecek.

HZL Bilişim Elektronik İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret LTD. şirketi, yalnızca iki yıl önce, 24 Eylül 2019’da kuruldu. TİP Milletvekili Ahmet Şık’ın paylaştığı bilgilere göre şirket, 50 bin lira sermayeyle kurulmasına karşın bir yıl içinde 2 milyon 950 bin lira kâr elde etti.

Şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan bir süre yatırım teşviki aldığı, bu teşvikin bu yıl iptal edildiği de ortaya çıktı. Şık, “Plastik ürünleri imalatına yönelik yeni yatırım için gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası sağlanan şirketin, artık ne olmuşsa olmuş, yatırım teşvik belgesi iptal edilmiş” ifadelerini kullandı.