KESK’in çağrısıyla bugün on binlerce kamu emekçisi ‘insanca bir yaşam ve güvenceli iş’ talebiyle iş bırakıyor. KESK, tüm konfederasyonları, sendikaları ve tüm kamu emekçilerini hakları için omuza omuza vermeye çağırıyor.

Kamu emekçileri bugün g(ö)revde

BERFİN ŞENGİL

Yaklaşık 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisini ilgilendiren beşinci dönem toplu sözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararı bekleniyor. 11 üyesinden 7’si doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan kuruldan emekçilerin lehine bir karar çıkması zor görünüyor. Bu duruma tepki gösteren KESK üyeleri, bugün tüm yurtta insanca bir yaşam ve güvenceli iş talebiyle bir gün iş bırakıyor. Konfederasyon, diğer konfederasyonları, sendikaları, herhangi bir sendikanın üyesi olsun olmasın tüm kamu emekçilerini kendileriyle alay eden teklifler karşısında haklarını korumak için bugün omuz omuza vermeye, g(ö)reve çağırıyor.

KESK İstanbul Şubeler Platformu, dün basın toplantısı düzenleyerek bugünkü eyleme çağrı yaptı. Platform adına konuşan Görkem Doğan, hükümetin 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için ise yüzde 3+3 olarak revize ettiği son teklifini ‘müjde’ olarak lanse ettiğini hatırlattı. “Bu yağma ekonomisinde bir avuç mutlu azınlığa yağmur olup akanlar bize damlayı çok gördü” diyen Doğan, artan tepkiler üzerine yandaş konfederasyon Memur-Sen’in sefalet zammını kabul edemediğini ifade etti.

KURULDAN ADİL KARAR ÇIKMAZ

21 Ağustos’ta başlayan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu sürecinden bir beklentilerinin olmadığını belirten Doğan, “11 üyesinden 7’si doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanan, konfederasyonların önerdiği üç akademisyenden birinin bile Cumhurbaşkanınca belirlendiği söz konusu kurulun adil karar alması imkânsız. Çünkü tarafsız olması gereken kurulun üyelerinin çoğu kamu işvereni tarafından belirleniyor. Böyle bir kuruldan kamu emekçilerinin lehine karar çıkmasını beklemek zor” dedi.

TEK YOL ORTAK MÜCADELE

Bu karanlık tablodan tek çıkış yolunun kamu emekçilerin ve emeklilerin bir araya gelmesinden geçtiğini vurgulayan Doğan, “KESK her zaman olduğu gibi bugün de üzerine düşen sorumluluğun gereğini yerine getirmeye hazırdır. Bunun bir adımı olarak 27 Ağustos Salı günü üretimden gelen gücümüzü kullanarak tüm yurtta 1 gün iş bırakacağız. İnsanca bir yaşam ve güvenceli iş için g(ö)revde olacağız. Tüm konfederasyonları, sendikaları, hangi sendikanın üyesi olursa olsun ya da herhangi bir sendikanın üyesi olmasın tüm kamu emekçilerini 27 Ağustos’ta omuz omuza vermeye, g(ö)reve çağırıyoruz” diye konuştu.

İstanbul’da yapılacak eyleme dair de bilgi veren Doğan, “Birliğimizi göstermek için Kadıköy Belediyesi’nin önünde saat 13.00’te buluşalım” ifadelerini kullandı.

MEMUR-SEN'DEN EYLEM

Öte yandan Memur-Sen, “Emeğe saygı, adalete davet” talebiyle dün ülke genelinde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

NE OLMUŞTU?

5 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisini kapsayan toplu sözleşme için konfederasyonlar ve sendikalar tekliflerini 24 Temmuz’da Devlet Personel Başkanlığı’na verdi. Görüşmeler 1 Ağustos’ta başladı, 16 Ağustos’ta yapılan oturumda ise Kamu İşveren Heyeti adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk hükümetin teklifini açıkladı. Söz konusu teklifte sadece maaş artışı rakamlarına yer verildi, emekçilerin diğer sorunlarına ilişkin bir ifade kullanılmadı. Altışar aylık dilimlere bölünerek sunulan maaş artışı teklifinde ise 2020 yılı için yüzde 3,5+3, 2021 için yüzde 3+2,5 zam önerildi. Yetkili konfederasyon Memur-Sen ve diğer konfederasyonlar bu teklifi reddetti.

Ardından diğer konfederasyonlardan habersiz şekilde 19 Ağustos’ta Bakan Selçuk ile Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın arasında bir görüşme gerçekleştirildi. Bakan Selçuk, görüşme sonrasında attığı tweet ile hükümetin teklifini 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3 olarak revize ettiğini açıkladı. Süreç uyuşmazlıkla sonuçlandı ve Memur-Sen, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurdu.

11 ÜYEDEN 7’SİNİ ERDOĞAN ATIYOR

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, 7’si Cumhurbaşkanı tarafından atanan 11 kişiden oluşuyor:

Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay Başkan, Başkanvekili, Başkan Yardımcısı veya Daire Başkanları arasından Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye,

Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye,

Kamu İşveren Heyetinin atadığı Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan, (yedek üye Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca)

Kamu Görevlileri Heyeti’nin önerileri arasından Cumhurbaşkanının seçtiği Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu (yedek üye Prof. Dr. Şakir Görmüş)

MEMUR SEN’den iki üye

KAMU-SEN’den bir üye,

KESK’ten bir üye.

Hakem Kurulu’nda yer alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Uşan, üniversitedeki açılış töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elini öpmek istemesiyle gündeme gelmişti. Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu ise Sakarya’da bulunan ve hükümete yakınlığını gizlemeyen Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği'nin yöneticisi.