Kamu emekçilerinin artık kemer sıkacak hali kalmadı

Yaklaşık 3 milyon kamu emekçisini doğrudan ilgilendiren 2018-2019 dönemi toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri ağustosta başlıyor. Görüşmelere kısa süre kala kamu sendikaları, açıklamalar yaparak taleplerini dile getirmeye başladı. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, dün Aksaray Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyerek hem taleplerini hem de görüşmeler sırasında yapacakları etkinliklerin programını açıkladı.

Ses Aksaray Şube Eşbaşkanı Güneş Cengiz, gerçek bir toplu sözleşmeden söz edebilmek için TİS’e taraf olan sendikaların iktidardan ve sermayeden bağımsız olması gerektiğini belirterek, “Oysa ülkemizde yetkili sendika olan ve TİS’i imzalayan Memur-Sen’in böyle bir bağımsızlığının olmadığı biliniyor” dedi. Yine gerçek bir TİS için gerekli olan grev hakkı ve örgütlenme özgürlüğünün bulunmadığına dikkat çeken Cengiz, uluslararası sözleşmelere uygun olarak mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Cengiz, bu ay sonunda birçok etkinlik yaparak taleplerini dile getireceklerini duyurdu.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’ndan yapılan açıklamada ise kamu işçilerine verilen zammın memur zammının da habercisi olduğu belirtilerek, “200 bin kamu işçisine yapılan zam, kamu emekçilerinin de açlığa ve yoksulluğa terk edileceğinin, zammın enflasyon altında kalacağının işareti olmuştur. Ancak kamu emekçilerinin sabredecek, kemer sıkacak hali kalmamıştır” ifadeleri kullanıldı.