Kamu emekçisinin maaşı yükselmeli
Fotoğraf: MA

Ahin ASLAN

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) en düşük kamu emekçisi maaşının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını isterken Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da işçilerin büyük bölümünün temmuz itibarıyla yüzde 27’lik vergi dilimine girdiğini söyledi. Atalay, “Bir işçinin ortalama 2 bin lira civarında kaybı var. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı” dedi.

İNSANCA ÜCRET

KESK pek çok kentte “İnsanca yaşanabilecek ücret, vergide adalet istiyoruz” basın açıklaması yaptı. Ulus Heykel önündeki açıklamada konuşan KESK Ankara Şubeler Platform Dönem Sözcüsü Burak Ustaoğlu, AKP-MHP iktidarının seçimden önce verdiği sözleri yerine getirmediğini vurguladı. İktidarın, “En düşük memur maaşı 22 bin TL’yi bulacak” sözünü hatırlatan Ustaoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki ilgili görüşmelerin tamamlandığını hatırlatarak “Komisyon görüşmelerinde sadece emeklilere önümüzdeki altı ay için verilecek zam oranının yüzde 17,55’ten yüzde 25’e çıkarılması yönünde bir değişiklik yapılmıştır” dedi. Başta emekliler olmak üzere tüm emekçileri “sefalete eşitleyen” bir tablonun ortaya çıkacağını aktaran Ustaoğlu, şöyle konuştu: “Üstelik hile yolu ile alabildiğine sınırlanan maaş artışlarının maliyeti de KDV oranlarının yükseltilmesi, MTV’nin iki katına çıkarılması, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi’nin 5 puan artırılarak yüzde 15’e çıkarılması, yurt dışından getirilen telefon harcının yüzde 228 artış ile 6,091 TL’den 20 bin TL’ye çıkarılması,  gibi tek taraflı vergi salma politikaları ile yine emekçiler ve halka yıkılmaktadır. Emeğimizin karşılığı olan insanca yaşam hakkımızı savunuyoruz” dedi.

VERGİ HAFİFLETİLMELİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise ücretlere ve maaşlara yapılan artışın hemen ardından birçok kalemdeki vergi ve harçlarda da yüksek oranda artış yapıldığını belirtti. Çalışanların doğrudan ve dolaylı vergilerle ağır bir yük altında olduğunu ifade eden Atalay, şunları söyledi: Çalışanlar üzerinde uygulanan vergi sistemi adil ve doğru bir vergi sistemi değil. Vergi dilimleri düşürülmeli, çalışanlar üzerindeki vergi sistemi yükü hafifletilmeli.”