Ülke bu yıl çok sayıda faşist saldırıya sahne oldu. Saldırıların arka planında ise genellikle MHP ve ülkücü faşistlerin olduğu görüldü. Pek çok saldırgana ya işlem yapılmadı ya da serbest bırakıldı. Faillerin bu cesareti nereden aldığı bilinmiyor

Kamu görevlileri faşist saldırılara sessiz

HABER MERKEZİ

Akademisyenler, öğrenciler, gazeteciler ve siyasetçilere ya da siyasi partilere yönelik faşizan saldırılar bu yıl da artarak devam etti. Ancak bu saldırılara ilişkin dikkat çeken noktalardan birisi de failler ya bulunamadı ya da ifadeleri alınıp serbest bırakıldı.

Saldırganların kimi olduğu sorusunun yanıtı ise hep Ülkü Ocakları üyelerine çıktı. Gazeteciler MHP’yi eleştirdikleri, öğrenciler okullarındaki sempozyuma katılmak istedikleri için saldırıya uğrarken İYİ Parti Kurucu Üyesi Davut Sevinç ise MHP’li Ahmet Kazanç tarafından dağa kaçırıldı.


SALDIRILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

Tüm saldırılara ilişkin ortaya çıkan özellikler ise şöyle:

♦ Saldırganlar MHP’ye yapılan eleştirilerin ardından çıkıyor.

♦ Saldırganlar hakkında genellikle herhangi bir işlem yapılmıyor.

♦ Saldırganların şimdi ne yaptığı bilinmiyor.

♦ Polis ve yargı bu olaylara sessiz kalıyor.

kamu-gorevlileri-fasist-saldirilara-sessiz-655914-1.
İdris Özyol

Neler yaşandı?

Özellikle mayıs ayında çok sayıda gazeteciye saldırı düzenlendi. Bu saldırıların sebepleri tam olarak bilinmese de gazetecilerin özellikle MHP’yi eleştirmelerinin hemen ardından gerçekleştirilmesi dikkat çekici bir nitelik taşıyor.

♦ İdris Özyol: Antalya’da yerel gazetecilik yapan İdris Özyol’a mayısta ‘kimliği belirsiz’ kişiler tarafından saldırı düzenlendi. Ancak bu kimliği belirsiz kişiler tarafından düzenlenen saldırı Özyol’un, MHP’li İlçe Başkanı Talu Bilgili’nin Muratpaşa Belediyesi Meclisi toplantısındaki tehdidini haberleştirmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşti. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)Antalya Şubesi o dönem şu açıklamayı yaptı: “MHP İlçe Başkanı Talu Bilgili’nin, gerek Meclis’te gerekse de sonrasında yaptığı tehditler, birçok gazetede haberleştirildi. Konuyu köşe yazıları ve sosyal medya paylaşımlarına taşıyan gazeteci İdris Özyol da Bilgili’nin tehditlerinden nasibini almıştı. Bugün ise tehditler adresini buldu!”

♦ Sabahattin Önkibar: Odatv yazarı Sabahattin Önkibar evinin önünde saldırıya uğrayan gazetecilerden biri. Önkibar, bir yazısında kendisine saldıranların ülkücüler olabileceğine işaret etti. “Göz hasmını tanır derler! Benim tahminim, ülkücülükten geçinen kopillerdir” ifadelerini kullanan Önkibar, saldırıdan birkaç gün önce Bahçeli’yi eleştirdiği bir video yayımlamıştı.

♦ Metin Işık: Iğdır’da yerel bir gazetenin sahibi olan Metin Işık geçen günlerde sokak ortasında bir grubun saldırısına uğradı. Saldırganlardan şikâyetçi olan Işık, “Yazdığım haberler birilerini rahatsız ettiği için saldırıya uğradım. Adalet önünde hesap vermelerini istiyorum” derken MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ'ı eleştirdiği yazıları nedeniyle tehdit edildiğini ileri sürdü.

♦ Ahmet Takan: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2018'de verdiği tam sayfa gazete ilanıyla MHP'ye ‘iftira, itham ve isnatta bulunduğunu’ iddia ettiği kişilerden biri olan Korkusuz Gazetesi Yazarı Ahmet Takan, evinin önünde saldırıya uğradı. Saldırının ardından şikâyetçi olan Takan, “Uzun süredir tehdit alıyordum” dedi.

♦ İYİ Parti’li Davut Sevinç: MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek, kişisel Twitter hesabında paylaştığı görüntülerde Bahçeli hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yapan İYİ Parti Kurucu Üyesi Davut Sevinç’e zorla özür diletti. Sevinç’i dağlık bir alana götüren Danışman Çiçek’in paylaşımında “Koskoca adamsın, madem böyle özür dileyeceğin hallere düşecektin niçin MHP Lideri ve ülkücülerle ahlaksız yorumlarla muhatap olursun?” dediği görüldü.

♦ İYİ Parti: Özellikle seçim döneminde en çok saldırıya İYİ Parti’liler uğradı. Mayısta İYİ Parti Bağcılar İlçe Teşkilatı'nın yürüttüğü seçim çalışmasına bıçaklı saldırı gerçekleştirildi. Yaşanan olayda 5 kişi yaralanırken saldırının MHP standının yanında toplanan yaklaşık 100 kişilik grup tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Öte yandan 2 Haziran’da da Bursa’da partinin seçim standı saldırı gerçekleştirildi. AKP’nin ‘İlk oy hareketi” adlı grubunun üyeleri, sahur ikramında da bulunan İYİ Partililere taş ve sopalarla saldırdı.

kamu-gorevlileri-fasist-saldirilara-sessiz-655915-1.
İYİ Parti standı-Bursa

***

Önce güvenlik sonra faşistler saldırdı

Ankara Üniversitesi’nde geçen haftalarda düzenlenen Mektebi Mülkiye Sempozyumu’na Rektör Erkan İbiş’in katılımı nedeniyle üniversiteliler alınmadı. Sempozyuma girmek isteyen öğrencilere önce güvenlik ardından da faşist gruplar saldırdı. Saldırının dikkat çeken ayrıntısı ise okulun güvenlik görevlilerinin ikinci saldırıya geç müdahale etmesi oldu. Uğradıkları saldırının ardından açıklama yapan öğrenciler, “Burada hiçbir şey yokken bir anda toplanıp arkadaşlarımıza saldırdılar. Güvenlik görevlilerinin ne kadar geç geldiğine şahit oldunuz” dedi. Ayrıca Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi’nde (DTCF) ülkücü faşistler okulda bulunan öğrencilere saldırdı. Saldırganlar, yemekhanede ‘Sanat merkezi’ bildirisi dağıtan bir kadın öğrenciyi cinsel saldırı ile tehdit etti.

cukurda-defineci-avi-540867-1.