Kandahar kenti Taliban'ın hedefinde

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve NATO askerleri çekilirken Afganistan'da ilerleyişini sürdüren Taliban, başta Kandahar gibi ülkenin en büyük ikinci kenti olmak üzere üç büyük şehrin etrafını kuşattı. İran ve Pakistan'la olan sınır kapılarını kontrol eden Taliban, ülkedeki Herat, Leşker Gah ve Kandahar kentlerinin bazı kesimlerinde kontrol sağladı.


Kandahar milletvekili Gül Ahmed Kamin, BBC'ye yaptığı açıklamada kentin her an düşebileceğini ve bir insani krizin kapıda olduğunu belirtti. Kamin, durumun her saat kötüleştiğini ve kentteki çatışmaların son 20 yılın en şiddetlisi olduğunu vurguladı. Kandahar'ı geçici başkent yapmak isteyen Taliban'ın bu şehre özel önem verdiğini belirten milletvekili Kamin, Kandahar'ın düşmesi halinde yaklaşık yedi bölgenin de kaybedilebileceğini ifade etti. Herat'taki bir Tolo News muhabiri ise çatışmaların şiddetlendiğini ve Taliban güçlerinin, ekonomik açıdan önemli kentin güney kesimlerine girdiğini belirtti. Afganistan ordusuna bağlı komando güçleri ise Herat kentine konuşlandırılırken, güneydeki Lashkar Gah kentindeki yetkililer saldırıların dizginlenmesi için daha fazla asker çağrısında bulundu.

HAVAALANINA SALDIRI

Öte yandan Kandahar havaalanından yapılan uçuşlar dün Taliban tarafından ateşlenen roketlerin havaalanına çarpması sonrasında durduruldu. Havaalanı şefi Massoud Pashtun, iki roketin piste çarptığını ve onarımların sürdüğünü söyledi. Söz konusu havaalanı, güney Afganistan'ın geniş bölgelerine hava koruması sağlanması açısından hayati önem taşıyor. Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Reuters haber ajansına "Kandahar havaalanı bizim tarafımızdan hedef alındı, çünkü düşman burayı bize karşı hava saldırıları düzenlemek için kullanıyordu" açıklaması yaptı. ABD ordusu çekilmenin son aşamalarında olmasına rağmen geçen hafta Taliban'ı hedef alan hava saldırıları gerçekleştirmişti.