Maliye Bakanlığı bedeli ödenecek ilaçlar listesinden, kemoterapi gören hastalarda kullanılan Neupogen'le birlikte 35 kalem ilacı çıkarırken, 99 ilacı da listeye ekledi

Maliye Bakanlığı'nın 2006 yılı tedavi yardımına ilişkin uygulama tebliğinde düzenlemeye gidildi. Buna göre, kemoterapi gören hastalarda kullanılan Neupogen'in yanı sıra Bemiks-C 30 DRJ, Benexol 250/250 MG 50 LAK TB, Bevitin -C 30 FTB, Polivit-C 30 DRJ, Betadine Gargara, Hekzo-ton 1 MG/ML 200 ML Gargara, Seralin 50 MG 14 KP gibi ilaçların da aralarında olduğu toplam 35 kalem, bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkarılırken, 99 ilaç da eklendi. Obezite tedavisinde kullanılan 'orlistat' ve 'sibutramin' edcen maddeli ilaçlar, endokrinoloji ve metabolizma uzman hekiminin bulunduğu resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak yazılabilecek. Listeden çıkarılmış olan Reductil ve Xenical adlı ilaçlar da bu koşullar dahilinde yeniden ödenecek. Hepatit-B hastalarından karaciğer nakli olanlarda enfeksiyona karşı kullanılan Hepatit B immunglobulin belirli dozlarda geri ödenecek. Psikiyatrik hastalarda kullanımı onaylı sara ilaçları da, psikiyatri uzmanlarınca reçete edilebilecek.

'Ezetimib' etken maddeli kolesterol düşürücü ilaçlar, 'statin' grubu kolesterol düşürücülerle tedavinin sağlanamadığı veya karaciğer toksisitesinin başladığı vakalarda, kullanılan 'statin' dozunun azaltılması koşuluyla kullanılabilecek. Amplodipin-ator-vastatin' ve bağışıklık sistemiyle ilgili ve dermatolojik hastalıklarda kullanılan 'tak-rolimus' etken maddeli ilaçlar ise cilt hastalıkları, pediatri ve pediatri yan dal uzmanları veya bunlardan birinin bulunduğu sağlık kurulunun raporuyla hekimlerce yazılabilecek.

Çocuklarda grip ve soğuk algınlığında akıntıyı kesen, üst solunum yolları dekon-jestan şurupları da listeye dahil edildi. Buna göre, Eksofed isimli 30 ve 60 miligramlık şuruplarla Rinogest isimli ilaç geri ödeme kurumlarınca ödenecek.

İSTANBUL ECZACI ODASI BAŞKANI ZAFER KAPLAN: İlaçlar 'hayati' değil
OBEZİTE ilaçları, alerjik öksürük şurupları yeniden listeye alınmış. Listeden çıkarılanlardan Neupogen temel bir kanser ilacı değil, iyileşmeye yardımcı bir fonksiyonu var ancak çok pahalı bir ilaç. Listeden çıkarılan ilaçlar arasında hayati öneme sahip bir ilaca rastlamadım. Altından kalkamıyoruz denilen bir ortamda bazı ilaçların ödeme listesinden çıkarılması çok da abes değil. Çıkarılanların çoğu vitamin. Türkiye ilaçta açık pazar haline getirildi. Piyasaya son 10 yılda anlamsız pahalı ilaçlar girdi. İthalat yüzde 65'lere ulaştı ve bütçelerde bıçak kemiğe dayandı. İhtiyaç olmayan, tedavi değeri, fiyat yararlılık parametresi tartışılan ilaçların piyasaya alınmaması gerekiyor ancak bu pazar ekonomisinde, ne yazık ki bu ülke koşullarında mümkün değil. Birgün