İzmir’de, ‘belediyeler tasarısı’yla tüzel kişiliğine son verilmesi düşünülen ilçelere bağlı mahallelerin muhtarları ve sakinleri tepkili....

Meclis gündeminde olan belediyelerle ilgili tasarıyla, Hasanoğlan Belediyesi’nin tüzel kişiliğine son verilerek, Elmadağ İlçe Belediyesi’ne bağlanmak istenmesi, TBMM önünde protesto edildi. Hasanoğlan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz’ın da aralarında bulunduğu bir grup, TBMM Dikmen Kapısı önünde basın açıklaması yaptı. Hasanoğlan Belediyesi’nin kapatılmasını protesto eden dövizler taşıyan gruba, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay’ın da aralarında bulunduğu bir grup CHP’li milletvekili de destek verdi.
Belediye Başkanı Poyraz, Hasanoğlan’ın 55 yıllık bir belediye olduğunu ifade ederek, “İlçe olacağız” diye beklediklerini, ancak Hasanoğlan’ın şimdi 13 kilometre uzaklıktaki Elmadağ’ın mahallesine dönüştürüldüğünü söyledi. Poyraz, “Beldemizin Elmadağ İlçe Belediyesi’nin mahallesi olmasını istemiyoruz. Belediyemizi istiyoruz” dedi.

TEK TEK İMZA TOPLADILAR
Bu arada Bornova Belediye Başkanlığı’nda Belediye Başkan vekili Mevlüt Hepseven’le biraraya gelerek bir değerlendirme toplantısı yapan muhtarlar da, yıllardır Bornovalı olduklarını savunarak, Bayraklı ilçesine dahil olmak istemediklerini, bunun için evleri tek tek dolaşıp imza topladıklarını söyledi.
CHP’li Bornova Belediye Başkan Vekili Mevlüt Hepseven de, kararın siyasi olduğunu belirterek, “Bazı yerel politikacılar İzmir’de seçim kazanamayacağını anlayınca masa başında hesaplar yapmaya başladı. İstediklerini alamayacaklar. İzmirli seçmen bunun hesabını sandıkta soracak. Hiç kimsenin vatandaşı rencide etmeye, tedirgin etmeye ekonomik ve sosyal dengeleri bozmaya hakkı yok” dedi.

YÜRÜYÜŞ YAPACAKLAR
Bornova’nın bölünmesine karşı tepkiler artarken ilçede faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi partilerin Bornova şubeleri ve 34 mahalle muhtarlığı’nın oluşturduğu komisyon yaptığı toplantıda bölünmeye ‘dur’ demek için yürüyüş kararı aldı. Tüm Bornovalılar’ı yürüyüşe katılmaya davet eden komisyon, bir de bildiri yayınladı. Bildiride şu ifadelere yer verildi: “Bornova’nın en merkezi üç mahallesi Osmangazi, Manavkuyu ve Mansuroğlu’nu ilçemizden koparılamaz. 5 Mart Çarşamba günü yapacağımız yürüyüş, eylemlerimizin başlangıcı olacak."
Karşıyaka Kent Konseyi de olağan toplantısında Bayraklı’nın yeni ilçe olması durumunda Karşıyaka sınırları içerisindeki 9 mahallenin bölünmesinin yanlış olacağı kararı çıktı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Rıfat Özer şöyle dedi:
“Kentte yaşayanları doğrudan ilgilendiren yeni ilçe kurulması kararı almadan önce yaşayanlara danışılmalıdır. Kent konseyleri, belediye meclisleri, il genel meclislerinde karar tartışılmalı, çıkan sonuca göre hareket edilmelidir. ‘Ben yaptım oldu’ zihniyeti hiçbir zaman fayda sağlamadı, insanlarımızı mağdur etti.” Birgün İzmir

* * *
Konak’ta söz muhtarların
İzmİr Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, yeni düzenleme ile ilçe haline gelecek olan Karabağlar bölgesindeki mahalle muhtarları ile bir araya geldi.
Karabağlar’da bulunan bir kahvehanede 37 mahalle muhtarıyla bir araya gelen Tunçağ, muhtarların AKP il merkezini ziyareti sırasında kendilerine yanlış bilgiler verildiğini belirterek, “Ziyaret sırasında sizlere mahallelerinize hizmet getirmediğim söylenmiş. Bu durumun böyle olmadığı ortada. Örneğin 2004’te Karabağlar’daki 19 bölgede temizlik aracı çalışıyordu, şimdi bu sayı 24’e çıktı” dedi. Toplantıya katılan CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş ise “Asıl hesap ‘İzmir’i istiyorum’ diyenlerin tuzağıdır. Siyasi iktidar İzmir’deki insanlardan hesap sormak, İzmir’i bölerek yönetmek istiyor” dedi.
Toplantıda söz alan Limontepe Mahallesi Muhtarı Tacim Öz de, Karabağlar’ın ilçe olmasından yana olduklarını, fakat Üçkuyular gibi uzakta bulunan bazı semtlerin Karabağlar’a bağlanmak istenmesinin etik olmadığını dile getirdi. Erkan Çınar İzmir