Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cem Özdemir, petrol dolum tesislerinin arasında kalan Karaduvar Mahallesi'ndeki yurttaşların durumunu 'İnsanlık dışı' olarak niteledi.

Mihriban AMANOĞLU

Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Cem Özdemir, petrol dolum tesislerinin arasında kalan Karaduvar Mahallesi'ndeki yurttaşların durumunu 'İnsanlık dışı' olarak niteledi. Hiçbir insanın bu koşullarda yaşamaya zorlanamayacağını vurgulayan Özdemir, ortak mücadale için gerekirse Karaduvar'daki petrol şirketlerine karşı boykot başlatılabileceğini savundu.
Karaduvar Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Cem Özdemir daha sonra Akdeniz Sosyal Forumu'nun açılışına katıldı. Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tumay Sıtkı Uyar ve Akdeniz Sosyal Forumu Genel Başkanı Kemal Dama'nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Özdemir Karaduvar Mahallesi'nde gördüklerinin kendisini çok üzdüğünü ifade etti. Özdemir şunları söyledi:
"Karaduvar'da insanlar berbat durumda, insanlık dışı koşullarda yaşamak durumunda bırakılmış. Mahalledeki petrol dolum tesisleri yasadışı bir şekilde kurulmuş. Oradaki durum tam anlamıyla anarşi. Burada hava, su katlediliyor ve daha da çarpıcısı bu yasalar çiğnenerek yapılıyor. Araştırılması gereken bunların arkasında duranlardır. Görev bunların ortaya çıkarılmasıdır. AB'ye atılan her adımda yaşam kalitesi yükseliyor. Müzakere tartışmaları ile birlikte Türkiye'de insan hakları, işkence ve hak ihlali gibi konularda gidişatta olumlu şeyler de yapılıyor ama en az o kadar önemli olan çevre konusu bir türlü gündemleşmiyor. Devlet her çeşmeden akan suyu içebileceğime dair güvence vermiyorsa bu devlette bir sorun vardır. Almanya'da daha önce bu tür durumlarda tüketici haklarını kullanarak bazı mallara ve firmalara karşı boykot kampanyası başlattık. Karaduvar Mahallesi'nde bulunan tesislerle çalışan firmalara karşı boykot kampanyası başlatmayı da düşünüyoruz. Serbest piyasada benim en önemli gücüm tüketici hakkım. Batıdaki tüketici alışveriş yaparken çevreci şirketleri tercih ediyor. Karaduvar meselesinde de deşifre edilmesi gereken şirketlere karşı birlikte çalışmalıyız."