Reyhanlı Katliamı ile Niğde Ulukışla’daki saldırıların kilit ismi olan IŞİD’in ‘Hayalet Komutanı’ Heysem Topalca’nın 10 Şubat’ta Konya’da bir trafik kazasında öldüğü açığa çıktı. ‘İkinci Yeşil’ lakabıyla da anılan Topalca’nın 12 yıl hapis cezası bulunuyordu.

Karanlık ismin karanlık ölümü

HABER MERKEZİ

IŞİD’in Niğde saldırısı, Reyhanlı Katliamı, Suriye’ye silah sevkıyatı dahil onlarca suçtan aranan ve hakkında 12 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan Heysem Topalca, Konya’da bir trafik kazasında öldü. Heysem Topalca, “IŞİD’in Hayalet Komutanı” ve “İkinci Yeşil” gibi lakaplarla anılıyordu.

KAZA SUSURLUK’U HATIRLATTI

11 Şubat 2013 Cilvegözü, 11 Mayıs 2013 Reyhanlı, 20 Mart 2014 Niğde saldırıları ile 7 Kasım 2013’te Adana’da yakalanan bir TIR dolusu roket başlıklarıyla ilgili soruşturmalarda adı geçen Heysem Topalca, Konya’da bir trafik kazasında öldü.

Kaza, 10 Şubat 2021’de saat 21.00 sıralarında Karapınar-Konya yolu Akçayazı Mahallesi Merdivenli mevkiinde meydana geldi. Karapınar’dan Konya istikametine seyir halinde olan 68 KH 911 plakalı otomobil, önünde giden ve kavşakta dönmek için yavaşlayan Mustafa Usta yönetimindeki 06 KH 8433 plakalı TIR’ın kasasına çarptı. Araçta bulunan üç kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden birinin adının “Heysem Tabalci” olduğu belirtildi. Suriye iç savaşının karanlık isimlerinden olan Heysem Topalca’nın oğlu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımla babasının öldüğünü doğruladı. Kaza sonrası gözaltına alınan TIR şoförü Mustafa Usta ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

GECE GÖMÜLDÜ İDDİASI

Ölen üç kişi, otopsi işlemlerinin ardından defin için Hatay’ın Yayladağı ilçesine gönderildi. Topalca’nın cenazesinin ise 11 Şubat’ta Yayladağı Mezarlık Kompleksi’ne gece polis tarafından gömüldüğü öne sürüldü. Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısının ardından Heysem Topalca hakkında Adana 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 12 yıl hapis cezası verilmişti. 29 Aralık 2015’te verilen karar kesinleşmişti.

HEYSEM TOPALCA KİMDİR?

Heysem Topalca, 2010’dan beri Türkiye’nin gündeminde olan bir isim. 11 Mayıs 2013’te 53 kişinin öldüğü Reyhanlı Katliamı, 20 Mart 2014’te Niğde Ulukışla’daki IŞİD saldırısı ve ‘Sarin Gazı Davası’ olarak bilinen Suriye’ye kimyasal silah yapımında kullanılabilecek maddelerin sokulması olaylarında da ismi geçiyordu. Topalca’nın, Lazkiye’nin kuzey kırsalındaki Türkmenlerin kurmuş olduğu Özgür Suriye Ordusu Yüksek Askeri Konseye bağlı Bayır Bucak Türkmen Tugayı’nın bileşenlerinden El Huva Billa Taburu’nun da bir süre liderliğini yaptığı belirtiliyordu. Hakkındaki bir başka iddia ise MİT ile bağlantılı olduğu. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı’nın raporuna göre Heysem Topalca, 2011-2014 arası Türkiye’ye 873 kez giriş çıkış yapmıştı. Topalca, hakkında Jandarma Genel Komutanlığı’nın 9 Haziran 2014 tarihli raporunda şu bilgilere yer verilmişti:

■ Suriye’den kaçak yollarla tarihi eser getirip Türkiye’de satılmasının organize edilmesi.

■ Halep sanayi bölgesindeki makinelerin çalınarak Türkiye’de satılması.

■ El Kaide ve Nusra Cephesi’ne sürekli Türkiye üzerinden mühimmat temin edilmesi.

■ Reyhanlı’da patlayan araçları gönderen kişi olması.

■ Adana’da ele geçirilen 931 adet havan mermisinin sahibi olması.

■ Cund el Şam örgütü ile ilişkisinin bulunması.