Darbe Girişimi’nin ardından üçüncü kez toplanan YAŞ’ta üç kuvvet komutanı da değişti. Kara Kuvvetleri’ne 15 Temmuz’da Akar ile birlikte rehin alınan Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri’ne de düğünden kaçırılan Hasan Küçükakyüz getirildi

Karargâh sil baştan

AKP Lideri Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın resmi gündemleri dışında önceki gün yaptığı altı saatlik zirvenin ardından gerçekleştirilen Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) kritik kararlar alındı. Darbe girişiminin ardından üçüncü kez toplanan YAŞ’ta Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarının değişmesi kararı alındı. Atama kararlarını açıklayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın kararları onayladığını duyurdu.

Bazı bakanlar ilk kez katıldı
Toplantı öncesi YAŞ üyeleri Anıtkabir’i ziyaret etti. Yıldırım’ın, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Anıtkabir ziyaretinden sonra Çankaya Köşkü’ne geçen şûra üyeleri saat 11.15’te toplantıya başladı. Dört saat süren toplantıya bazı bakanlar ilk defa katıldı, bazı bakanlar ise yeni görevleriyle masadaki yerini aldı.

Toplantıya, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

Daha önce Adalet Bakanı olarak YAŞ’a katılan Bozdağ, bu kez başbakan yardımcısı unvanıyla toplantıya katıldı. Fikri Işık da daha önce Milli Savunma Bakanı olarak katıldığı toplantıda başbakan yardımcısı olarak görev aldı. Başbakan Yardımcıları Recep Akdağ, Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Gül ile İçişleri Bakanı Soylu ise toplantıya ilk defa katıldı. Daha önce toplantıya başbakan yardımcısı unvanıyla katılan Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak yerini aldı.

Üçüncü kez karargâh dışında
‘Çok gizli’ nitelikli olan ve Genelkurmay Karargâhı dışına üçüncü kez taşınan YAŞ’ta yüksek rütbeli askerlerin atamaları, kuvvet komutanlarının durumu ve ‘FETÖ ile mücadele kapsamında TSK’deki çalışmalar görüşüldü.

Yıldırım’ın konuşması paylaşıldı
YAŞ devam ederken, bir ilke imza atılarak Yıldırım’ın konuşması basınla paylaşıldı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Yıldırım, “Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir koordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir” dedi. Türkiye’nin ‘eşzamanlı olarak üç terör örgütüyle mücadeleyi sürdürdüğünü’ belirten Yıldırım bunları PKK, IŞİD ve FETÖ olarak sıraladı. Yıldırım, “Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Türkiye’yi ilgilendiren iç ve dış tehditler henüz bitmemiştir” diye konuştu. Anayasa değişikliğini de hatırlatan Yıldırım, adeta itirafta bulunarak, “Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkân sağlamıştır” ifadelerini kullandı.Toplantının bitmesinin ardından toplantıya katılan YAŞ üyeleri Çankaya Köşkü’nden ayrıldı. Basına yansıyan kararlara göre, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Koramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz oldu.

Akar ile birlikte rehin alınmıştı
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Yaşar Güler, 15 Temmuz’da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte rehin alınarak Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Atamayla birlikte Güler’in, Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesinin önü açılmış oldu.

Düğünden kaçırılmıştı
Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz ise 15 Temmuz gecesi Moda Deniz Kulübü’nde katıldığı bir düğünden darbe girişimine katılanlar tarafından kaçırılmıştı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Veysel Kösele’nin getirileceği konuşuluyordu. Ancak karar Koramiral Özbal’dan yana oldu.
Öte yandan alınan kararla 30 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere; 6 general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi ettirildi. 8 generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatıldı.