İHD Altınova linç girişimine yönelik hazırladığı raporda, yerel yöneticilerin ve jandarmanın olayı seyretmeyi tercih ettiği, Kürtlerin korku içinde oldukları ve bir çoğunun beldeyi terk etmek...

İnsan Hakları Derneği (İHD), Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nin Altınova Beldesi’nde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı incelemelerin raporu, İstanbul Şube Binası’nda kamuoyuna duyuruldu.  nsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Güleseren Yoleri, Türkiye halklarının birbirine düşmanlaştırılmaya çalıştırıldığına dikkat çekerek,  “toplumu duyarlı olamaya, devleti de önlem için göreve” çağırdı.
Altınova’da incelemelerde bulunan heyette yer alan İHD MYK üyesi Veysi Altay da devletin linç girişimlerini önleme noktasında eksik kaldığını söyledi. Altay, 2 Ekim’de Altınova Beldesi’ne gittiklerini belirtti. Altay, Balıkesir Valisi  Selahattin Hatipoğlu ,Ayvalık İlçe Kaymakamı Nihat Nalbant,Altınova Belediye Başkanı M.Ali Akçal, Ayvalık İlçe Emniyet Müdürü ve ilçe jandarma komutanının da aralarında bulunduğu kamu kuruluşları temsilcileriyle Belediye Başkanlığı binasında görüşme gerçekleştirildiklerini belirtti.
Veysi Altay, olaylarda yaşamlarını yitiren Oğuz Dörtkardeş ve Ezel Kırcalı’nın ailleleri ile de görüşmek istediklerini ancak, Vali Hatipoğlu’nun ‘süren gerginlik’ nedeni ile bu görüşmeyi doğru bulmadığını belirtmesi üzerine görüşmeyi yapmadıklarını söyledi.
Altay, yetkililerin yanısıra, Altınova esnafı ve yaşanan ölümlerin ardından gelişen olaylarda mağdur olmuş insanlarla birebir görüşmeler gerçekleştirdiklerini, görüşmelerden sonra zarar gören ev ve işyerlerini teker teker gezdiklerini ve en son olarak Balıkesir MHP milletvekili Ahmet Duran Bulut ile telefonda görüşmesi yaptılarını kaydetti. Veysi Altay, İHD heyeti tarafından hazırlanan raporu okudu.

‘DEVLET DESTEKLİYOR’
Altıova’da yaşanan olaylayın etnik temelinin olmadığı vurgulanan raporda, olaydan sonra bazı çevrelerin gerek ekonomik, gerekse de Kürtlerin beldede yaşıyor olmasındaki rahatsızlığı sonucu beldede yaşayan Kürtlerin evlerine, işyerlerine, araçlarına ve canlarına yönelik ciddi bir linç girişiminde bulunulduğu belirtildi.  Raporda, Türkiye’nin bir çok yerinde Kürtlere yönelik linç girişimlerinin devlet yetkilileri tarafından ciddiye alınmadığı, hatta bir çoğunun devlet yetkililerinin yaptığı konuşmalar ve attıkları adımlarla desteklendiği kaydedildi.
Geçmişte, Mersin,Trabzon, Sakarya, Antalya, Ayvalık, Cunda Adası, Bozüyük ve Bursa da yaşan linç girişimlerine hatırlatılma yapılan raporda söz konusu linç girişimlerinin cezasız bıraklıdığı belirtildi.

‘JANDARMA OLAYI SEYRETTİ’
Raporda, Altıova’da yaşanan olayda da yerel yöneticilerin,  özellikle de jandarmanın olayı engellemektense seyretmeyi tercih ettiği, jandarmanın, ‘işlerin yoğunluğu’ gerekçesi ile gelen şikayetleri dikkate almadığı iddia edildi. Olayı önleyici  hiç bir tedbir alınmadığı belirtilen raporda, “Tahrip edilen ev, işyerleri ve araçlar valinin de beyan ettiği gibi, Bursa’dan gelen takviye kuvvetlere rağmen, sadece seyredilip ve kameraya çekilerek karşılanmıştır’’ denildi.

‘TÜRK - KÜRT ÇATIŞMASI DEĞİL’
Raporda, olayın aslında bir Türk-Kürt çatışması olmadığı, bunun basın tarafından böyle yansıtıldığının vali tarafından ifade edildiğine yer verildi. Raporda, beldede yapılan araştırmada 30 civarında işyerinin tahrip edildiği, 60 civarında hasarlı işyeri ve ev olduğu, 14 otomobilin kullanılmaz halde olduğu ve tahrip edilen bütün iş yerlerinin, evlerin ve otomobillerin Kürtlere ait olduğu kaydedildi.

‘BAYRAK ASMAYAN HAİN’
Altınova da hemen hemen bütün işyerlerinde ve evlerde bayrak asılı olduğuna dikkat çekilen araştırmada, “Hatta Kürt olup da korkudan evine ve işyerine bayrak asmak zorunda olduğunu beyan eden mağdurlara da rastlanmıştır.  Bayrak asan vatansever asmayan hain, fetişizminin Altınova’da da yoğun bir şekilde yaşandığı, gerek gösterilerde kullanılan, gerekse de ev ve işyerlerinde asılı duran bayraklarla da  ortaya çıkmıştır” denildi.

‘ALTINOVA’YI TERK EDİYORLAR’
Yaşanan olayın ardından Kürt kökenli insanların  yiyecek, içecek, gıda vs ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını, korkudan çocuklarını bile bakkala, fırına gönderemediklerine dikkat çekilen raporda,mağdurların can ve mal emniyeti ve geleceğe yönelik kaygılarının çok güçlü olduğu bu anlamda tehlikenin potansiyel olarak devam ettiği, bundan dolayı da bir çoğunun beldeyi terk ederek, değişik yerlere akrabalarına ya da memleketlerine gitmek zorunda kaldıkları kaydedildi.

‘OLAYI 8 KİŞİ Mİ GERÇEKLEŞTİRDİ’
Sorular, öneriler ve taleplerlerin de  yer aldığı heyet raporunda,  yetkililere,  “Olayların yoğun yaşandığı İnönü caddesinde, neden elektrikler kesintiye uğramıştır?Jandarma yetkililerinin sürekli kamera çekimi yaptıklarını söylemelerine rağmen, gözaltına alınan insanlardan neden sadece sekiz kişi tutuklanmıştır? Altmışın üzerinde ev ve işyeri ayrıca 15-20 aracın tahribatını sadece sekiz kişi mi gerçekleştirmiştir? İlk gün yaşanan saldırılardan sonra, cenazelerin kaldırılacağı günde aynı olayların olacağı bilindiği halde neden ciddi önlemler alınmamıştır? Ve neden gruplar halinde dışarıdan gelen insanlar engellenmemiştir? Neden sadece Kürtlerin şehre girişi engellenmiştir? Hükümet yetkilileri neden toplumsal barışı zedeleyecek linç girişimlerine duyarsız kalmıştır?” soruları soruldu.
AYSEL KILIÇ

***
‘Vali görevden alınsın’
Heyet, Balıkesir MHP milletvekili Ahmet Duran Bulut’un topluluğu kışkırttığı hakkındaki iddiaların aydınlatılmasını, zararların tazmini için ciddi bir çalışma yapılarak, mağduriyetlerin derhal giderilmesini, olayların büyümesinin önüne geçemeyen yöneticiler hakkında  soruşturma açılmasını, “Bazı taşkınlıkları hoş gördük” şeklinde ifade veren Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu’nun açığa alınmasını, Meclis’in derhal bir inceleme komisyonu oluşturarak bölgede meydana gelen olayları bütün ayrıntılarıyla açığa çıkarıp, olayın bu noktaya gelmesine sebebiyet veren kişi ve kamu görevlileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmasını istedi.

***
Tehlikeli tırmanış Adana’da
Balıkesir’in Altınova beldesinde basit bir kavganın etnik çatışma ve linçe dönüşmesinden sonra bu sefer de Adana’da bir motosiklet hırsızlığı Kürt kökenli vatandaşlara yönelik linç eylemine dönüştü...

Adana’nın Hadırlı Mahallesi’nde, 18 yaşındaki Tekin Erdik’in Güneydoğulu olduğu ileri sürülen 3 kişi tarafından bıçaklanarak öldürülmesi, mahalleyi ayağa kaldırdı. Balıkesir’in Altınova İlçesi’ndeki olayların benzeri görüntüleri yansıtan mahallede, Türk bayrakları sallayıp,  PKK ve Kürtler aleyhine sloganlar atan vatandaşlar, olayla ilgili olarak gözaltına alınan bir zanlıyı linç etmek istedi, jandarmaya ait aracın camlarını kırdı.
15 bin nüfuslu daha çok Arap kökenli vatandaşların yaşadığı Hadırlı Mahallesi’nin Atatürk Caddesi’nde meydana gelen olay şöyle gelişti:Tekin Erdik, arkadaşı Volkan Tenşi’den motosikletini ödünç aldı. Anne Emel Erdik, eve gelen oğlu Tekin’i ekmek alması için markete gönderdi.
Tekin Erdik, dönüşte motosikletinin 3 kişi tarafından çalınmak istendiğini fark edince peşlerinden koşmaya başladı. Erdik, motosikletin çalındığı yerden yaklaşık 150 metre ileride kaçanları yakaladı. Erdik ile hırsızlık zanlıları arasında kavga çıktı.

LİNÇ ETMEK İSTEDİLER
Kavga eden gençlerden biri, Erdik’i bıçakladı.Çağrılan ambulansla Adana Devlet Hastanesi’ne götürülen Erdik, yapılan müdahaleye karşın yaşamını yitirdi. Motosikleti çalmaya çalışan 2 kişi kaçarken, 1’i ise çevredeki vatandaşlar tarafından yakalandı. Kısa sürede olay yerine toplanan vatandaşlar, yakaladıkları zanlıyı linç etmek istedi. Jandarma, zanlıyı güçlükle olay yerinden uzaklaştırıp, karakola götürürken, zanlının bindirildiği jandarmaya ait aracın camları kırıldı. 
Zanlının, Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi nüfusuna kayıtlı olduğunu öğrenen yüzlerce insan, Aktütün Karakolu baskınıyla olayı ilişkilendirerek, öfkeyle sokaklara döküldü.
Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Altınova Beldesi’ndeki olayların benzerinin çıkmasından korkan jandarma mahalleye giriş ve çıkışları kontrol etti. Jandarmanın kontrolü altında vatandaşlar, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle mahallede yürüyüş yaptı. ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’, ‘Tekin ölmedin, kalbimizdesin’, ‘Kahrolsun PKK’, ‘Her Türk asker doğar’ şeklinde sloganlar atan mahalleli, cinayetin işlendiği yerden cenaze evine kadar yürüdü. Alkışlarla protesto gösterisini destek veren vatandaşlar, gecenin ilerleyen saatlerine kadar Erdik Ailesi’nin evinin çevresinde sloganlar attı.

TAHRİK EDEN KONUŞMA
Yürüyüş sonunda bir konuşma yapan mahalle sakinlerinden İlker Altınbaş, “Yarın bunlar kapımıza dayanabilir, silah çekebilir, elimizdeki malımızı isteyebilir. Ama şunu unutmayın, Arap halkı hiçbir zaman kalleş, nankör ve şerefsiz olmamıştır.
Biz, bu ülke için feda edecek Mehmetçikler yetiştiriyoruz. Biz yan gelip yatmıyor, para pul istemiyoruz. Bugün canımıza kast edenler, gül gibi kardeşimizi öldürenler bilin ki, bunu bir defaya mahsus şahsi dava olarak görüyoruz. Bir daha tekrarlanması durumunda, bu artık tüm Arap halkının ve tüm Türk milletinin davası olacaktır” dedi.

***
DİSK’ten barış içinde bir arada yaşama çağrısı
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Aktütün Karakolu’na yapılan saldırıya ilişkin açıklamasında, insandan ve demokrasiden yana olan herkesin, barış içinde bir arada yaşanacak bir Türkiye yaratmak için çaba sarf etmesini istedi.
Çelebi, yaptığı açıklamada, 25 yıldır orta olan Kürt sorununu inkarla, savaş yeminleriyle çözülemeyeceğini belirterek,  "Terör, şiddet ve çatışmalara karşı akan kanı durdurmak için toplum olarak kenetlenelim. Barış içinde bir arada, kardeşçe yaşanacak bir Türkiye için ve ABD emperyalizminin kan gölüne çevirmek istediği Ortadoğu’da barışı savunmak için mücadele edelim" dedi. BirGün