Karşıyaka Belediyesi’nde geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketi Personel A.Ş’ye geçen 1380 işçi için toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Karşıyaka’da 1380 işçi için toplu iş sözleşmesi imzalandı

BİRGÜN EGE

Karşıyaka Belediyesi, Personel A.Ş. bünyesindeki çalışanları için DİSK Genel-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzaladı. ‘Eşit işe eşit ücret’ ilkesi doğrultusunda düzenlenen sözleşmeyle; geçtiğimiz yıl Kanun Hükmünde Kararname ile taşerondan belediye şirketi Personel A.Ş’ye geçen 1380 emekçinin maaşında önemli oranlarda iyileştirmeler yapıldığı bildirildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İçinde bulunduğumuz şartlar zor, sıkıntılar malum. Büyük mutluluk çığlıkları atacağımız bir süreçte değiliz ama ülkemize sahip çıkmamız gereken, mücadeleden de asla vazgeçmememiz gereken bir dönemdeyiz. Hepimize düşen sorumluluklar, fedakârlıklar var. Herkes bulunduğu konumda iyi şeyler yapacak. Fedakârlık istenirken de adaletsiz davranılmayacak. Bu çok önemli. Aslında bu yaptığımız ikinci toplu iş sözleşmesi. İlkinde çok kötü ve sorunlu olan ücretleri makul seviyeye getirebilmiştik. Şimdi daha da makul bir hale geldi” dedi.

Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da şöyle konuştu: “Ülke olarak zor zamanlardan geçiyoruz. Ekonomik ve siyasi kriz vardı, hala da devam ediyor. Bu krizlerin üzerine pandemi geldi. Böylesine sıkıntılı bir dönem içerisinde bize bu güzel tabloyu yaşatan Karşıyaka Belediye Başkanımıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Ülkenin geleceği bizim geleceğimizdir. Demokrasi işçinin ekmeğidir.”

Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin ise, “Başkanımıza ve Murat Bey’e işçilerimiz adına yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye’de KHK’lı işçiler için yapılan en iyi sözleşmelerden birine imza attık. Yönetici ve temsilci arkadaşlarımın emeğine sağlık. Gelecekte daha güzel toplu sözleşmelere imza atacağımıza da yürekten inanıyorum” diye konuştu.

SÖZLEŞMEDE NELER VAR?

>> Eşit işe eşit ücret ilkesinin gereği olarak benzer işi yaptığı halde farklı vasıfta gösterildiği için daha düşük ücret alanların vasıfları düzeltildi. Yaptığı işe uygun ücret alacak şekilde, ücretleri ayrıca arttırıldı.

>> Tüm işçilerin kıdem tazminatı tavanına ulaşabilmelerini temin için kıdem tazminatının hesabında her hizmet yılı için 40 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı verilmesi esası benimsendi.

>> Brüt 122 TL olan en düşük günlük ücret (yevmiye) brüt 140 TL’ye çıkarıldı. Günlük ücretler 13 basamakta; en alt basamakta brüt 140 TL, en üst basamakta brüt 290 TL olarak belirlendi.

>> İşçilere her ay için brüt 350 TL gıda yardımı yapılması kararlaştırıldı.

>> Yılda 10 günlük ücret olan ikramiye 75 günlük ücrete çıkarıldı.

>> Yemek ücreti, yakacak yardımı, çocuk yardımı, izin ücreti, eğitim yardımı, tedavi yardımı, askerlik yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı, afet yardımı kalemlerinde önemli oranlarda artışlar sağlandı.

>> Daha önceki sözleşmede bulunmayan düğün yardımı, kreş yardımı, eş yardımı, iş riski primi ve koku primi düzenlemeleri de yapıldı.